הצג תיאור הסתר תיאור ד״ר אבנר גרוס, חוקר השפעות של שינויי אקלים על יערות ואוקינוסים באוניברסיטת בן גוריון. בנוסף, יוצר ושותף לפודקאסט ״אקלימיסטים״ הפודקאסט הישראלי למשבר האקלים.
מה ההשפעה האמיתית של פעילות של אדם אחד על האקלים, לעומת מהלך קטן של מנכ״ל של תאגיד ענק, לדוגמא - בלאקרוק.
אחריות אישית. כן, למנכ״ל בלקרוק יש יותר כח לעשות שינוי אמיתי בעולם יותר מכל אחד מאיתנו. אבל, לזרוק את האחריות על מישהו אחר זה מקטין אותנו ואנחנו לא מסיכימים להפיל הכל על מישהו אחר. השינוי יכול לבוא מלמטה כמו המון מהפכות שקרו בעולם
טיעונים להפרכה:
המשבר לא קשור לאדם
הרגישות של כדור הארץ לעליית גזי החממה (פחמן דו חמצני ומתאן בעיקר) היא נמוכה?
תשובה: כיום ריכוז גזי החממה באוויר - 420 חלקים למליון באטמוספירה. במאה שעברה היו 280, מה יקרה שהם יגיעו ל560 חלקיקים למליון. כיום המדע אומר שהכדור יתחמם ב 3 מעלות.
https://www.science.org/content/article/after-40-years-researchers-finally-see-earths-climate-destiny-more-clearly
ב 5 מעלות שינוי בכדור הארץ מתחילות הכחדות מינים ענקיות.
ריכוז המתאן באטמוספירה מתחילה להאיץ מגורמים טבעיים שלא קשורים לאדם - אולי מנגנוני חימום התחילו לפעול?
https://gml.noaa.gov/ccgg/trends_ch4/
שינוי האקלים הוא טבעי ומחזורי, מה שונה עכשיו?
תשובה: האקלים בכד״א משתנה כל הזמן - במליון שנים אחרונות יש מחזוריות: 100,000 שנים של תקופת קרח, 20,000 שנה של תקופה חמה וחוזר חלילה.
מחזורי מילנקוביץ - הרחבה.
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%97%D7%96%D7%95%D7%A8%D7%99_%D7%9E%D7%99%D7%9C%D7%A0%D7%A7%D7%95%D7%91%D7%99%D7%A5%27
עוד 5000 שנים אנחנו אמורים להיכנס לעוד תקופת קרח - זה נכון. אבל הנה מגיע משהו שמוציא אותנו מהמחזור הטבעי של התחממות התקררות כדור הארץ. הדבר הזה הוא ריכוז גזי החממה בכדור, אין לנו דוגמאות לעלייה המהירה הזאת בגזי החממה בעדויות היסטוריות, זה פשוט לא קרה. הדאגה היא לא מה יקרה עוד 5000 שנה אלא מה יהיה פה ב 100 או 200 שנים הקרובות, וזה מה שמדאיג.
בנוסף, רוב שינויי האקלים שקרו בהיסטוריה היו קטסטרופלים.
היו תקופות בעבר הרחוק שכבר היה חם מהיום ובנוסף, לא מזמן בימי הביניים באירופה. לכן, מה שקורה היום הוא לא יוצא דופן!
תשובה: זה פשוט לא נכון. לפי גרף מקל ההוקי (מחקרים מכל העולם) ניתן לראות שהטמפ׳ שהייתה בעשרת אלפים השנים האחרונות היא קבועה ופתאום ב שנים 1900 הטמפ׳ עלו בחדות.
בנוגע לימי הביניים, הייתה התחממות קטנה ומקומית של חצי מעלה עד מעלה וממש לא היה חם כמו עכשיו. זה מראה שגם שינוי כל כך קטן, עושה כל כך הרבה צרות, אז מה יעשה שינוי של מעל 3 מעלות?
גרף מקל ההוקי:
https://www.wikiwand.com/he/%D7%92%D7%A8%D7%A3_%D7%9E%D7%A7%D7%9C_%D7%94%D7%94%D7%95%D7%A7%D7%99
המדע לא אמין
המדענים ממומנים על ידי התעשייה הירוקה\מיליארדים עם אג'נדה - למה שנאמין להם?
תשובה: אין באקדמיה כסף, ״תעשיית המדע״ זה לא המקום בו עושים כסף. הכסף הגדול נמצא בחברות הנפט, האנרגיה והגז. הם מפיצים אג׳נדות אנטי אקלימיות, לא האקדמיה.
את יואב אף אחד לא ממן באקדמיה, אפילו את פודקאסט ״אקלימיסטים״ אף אחד לא הסכים לממן. המדע של שינוי האקלים הוא ברור ויחסית חד משמעי.
יואב מקבל משכורת מהאוניברסיטה בה הוא חוקר. אבל את מחקרי האקלים שלו אף אחד לא מממן, את התקציבים הוא מקבל מקרן המדע הישראלית שממומנת על ידי ממשלת ישראל, קרן ישראל אמריקה, האיחוד האירופי, משרד האנרגיה, המשרד להגנת הסביבה וכולי...
לסיכום, הכסף הגדול נמצא אצל חברות האנרגיה, הם יהיו המפסידים הגדולים במידה ויהיה שינוי במשק האנרגיה של העולם וכניסה של טכנולוגיות של אנרגיות מתחדשות.
המחקר של יואב מתרכז בגידול צמחים בטמפ׳ העתיד ויואב מוצא שהטמפ׳ לא עושות טוב לצמחים.
המשבר לא מסוכן לאנושות
יותר אנשים מתים מקור מאשר מחום ולכן ההתחממות יכולה דווקא להועיל.
תשובה: אנשים שמתים מקור, זה אנשים שאין להם מחסה מפני הקור והם ימשיכו למות מקור גם אם העולם יתחמם כי החורף לא יעלם, אבל אין זה קשור לדיון. בגלל שהחום מתגבר יש עדויות שיותר אנשים נפגעים מהחום ויש יותר מתים מהשינוי הזה. אבל, הצרה האמיתית של משבר האקלים היא לא אם אנשים מתים מחום או מקור, אלא מה יקרה לכל המערכת האקולוגית, בצורות, גידולים, הכחדות המוניות וכן הלאה.
https://www.nature.com/articles/s41558-021-01058-x?utm=
המדע אומר במפורש שאין עדות לעליה בתדירות של בצורות, סופות חורף והוריקנים, אז למה אתה מבלבלים לנו את השכל עם עליה באירועי קיצון?
תשובה: אין ספק שהתקשורת אוהבת לעשות סיפורים מכל מיני אירועים שקורים, זה נכון. זה לא אומר שהדברים לא מתרחשים. בדו״ח של הפאנל המדענים הבין ממשלתי IPCC - התנך של מדעני האקלים - בדוח כתוב שהאדם אחראי בצורה ישירה להתחממות הגלובלית. המכחישים עושים צ׳רי פיקינג - קטיף דובדבנים. הם בוחרים את העובדות שמתאימות להם. את כל הדו״ח הארוך הזה עם כל העדויות לאחריות האדם על משבר האקלים הם לא מקבלים, אבל מספר עדויות מצומצם שמתאים לאג׳נדה שלהם הם כן מקבלים - למשל: כתוב בדוח ״אנחנו לא רואים עליה במספר סופות ההוריקן״ - מה שכן, ההוריקנים יותר חזקים ופוגעים יותר זמן, אבל עדיין אין עלייה בתדירות - כל זה קורה בזמן שעלינו במעלה אחת בממוצע, השאלה העולה, מה יקרה שתעלה עוד מעלה? האם כדאי לקחת את הסיכון?
יש באופן וודאי עלייה בבצורות שמשפיעות על גידולים חקלאיים. כשאוקרינה הפסיקה ליצא חיטה לעולם בגלל המלחמה אז מדינות העולם ביקשו מהודו, ספקית החיטה השניה בעולם, להעלות את יצוא החיטה שלהם. פתאום תפס את הודו גל חום של חודשיים ב 50 מעלות. לא היה להם חיטה ליצא. מחירי החיטה עלו, אביגדור ליברמן ביקש מנשיא אזרבייג׳ן שיביא לנו חיטה וכך ניצלנו.
https://www.haaretz.co.il/nature/climate/2022-05-11/ty-article/.highlight/00000180-d637-d452-a1fa-d7ffd73a0000
פחמן הדו חמצני הוא מזון לצמחים ולכן עליה בריכוז שלו באוויר הופכת את כדור הארץ לירוק יותר. זה טוב לחקלאות וליערות. האם זה לא טוב?
תשובה: זה בדיוק המחקר של יואב!
אז ככה: יואב בדיוק בודק במעבדה איך צמחים גדלים בפחמן דו חמצני גבוהה. העניין שהצמח צריך פד״ח אבל הוא צריך עוד כל מיני דברים: שמש, מים, נוטרינטים וכולי..
אכן, בשלושים שנה האחרונות עד 2010, ראינו עליה בצמיחת הצמחים בעקבות העלייה בפד״ח, ואז ההתחממות הגיע לשלב שהיא התחילה להעיק על הצמחים. החום גורם לפחות מים, פחות נוטריינטים, יותר חום, וזה משרה על הצמחים לחץ. אולי לאזורים ספציפים וקרים ההתחממות כן תעלה את הייבול אבל ברוב האזורים כמו האמזונס ואזור ישראל החום והשפעותיו מזיקים לצמחים.
https://www.nature.com/articles/s41558-022-01287-8?sf254039978=1
בנוסף, כשצמחים מקבלים המון פד״ח הם גדלים ומשמינים - אכן הצמחים גדלים, אבל אין בהם את הערך התזונתי הטוב יורד, למשל כאשר יואב מגדל חומוס בסביבה רווית פחמן דו חמצני, החומוס גדל אך יהיה בו פחות חלבון ופחות מינרלים וחומרים שהאדם צריך.
https://www.nature.com/articles/nature13179
התרופה גרועה מהמחלה-בלימת משבר האקלים תפגע בנו יותר מאשר המשבר עצמו
אנרגיה מתחדשת\מכונית חשמלית מזהמים יותר מדלק מאובן בפליטות ובזיהום הסביבה?
חד משמעית לא. כל הלייף סייקל של אנרגיה מתחדשת צורך הרבה פחות אנרגיה ופולט הרבה פחות פחמן דו חמצני מכל יצירת אנרגיה מפחם, גז ודלקים.
לסיכום - אנרגיה מתחדשת מזהמת קצת, אנרגיה מדלקי מאובנים מזהמת המון. הדרך לזהם פחות היא גם לצרוך פחות.
מאמר: https://www.nrel.gov/analysis/life-cycle-assessment.html
ישראל אחראית ל 0.2 אחוז מהפליטות ולכן אין לנו השפעה על משבר האקלים. לא עדיף שנתעסק בדברים אחרים?
תשובה: ישראל נמצאת באזור רגיש לשינויי אקלים. ישראל פולטת ברמה של פורטוגל, יוון, מעט פחות מבלגיה, פי שניים משוודיה (10 מליון תושבים - כמונו), האם כל המדינות האלה גם לא צריכות לעשות כלום? אז אף אחד לא יעשה כלום. כל העולם הולך לכיוון הירוק, האם לא נרצה להוביל את השינוי בעולם במקום להשתרך מאחור?
תשובות בשורה - תן לי את זה!!!
מה החסם הכי גדול של המין האנושי מלאזן חזרה את הסביבה למצב שבו אנחנו יכולים להמשיך לשגשג על כדור הארץ?
הסיפור של האדם והמקום שלו מול הטבע חייב להשתנות - אלדו ליאופולד ״המעשה הוא נכון, כאשר הוא נוטה לשמר את היושרה היציבות והיופי של החיים על פני כדור הארץ. הוא לא נכון כשהוא קורה אחרת״
לינק להרחבה על ליאופולד: https://ecowiki.org.il/wiki/%D7%90%D7%9C%D7%93%D7%95_%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%A4%D7%95%D7%9C%D7%93
מה הדבר שאתה הכי אוהב לספר עליך ?
אני הפוך לחלוטין ממה שאני נראה.
היזם.ת \ מנכ"ל.ית \ החוקר הכי מעורר השראה ?
ג׳ידו קרישנמורטי + סטף קרי, שחקן אן בי איי של גולדן סטייס.
טיפ אחד לחוקר המתחיל בתחום?
להבין שאנחנו בתחום שיעצב את עתיד האנושות מעתה והלאה. מי שבתחום שיזכור שהוא בתחום הכי חשוב שאפשר לעשות בחיים, והפתרון הוא עלינו.
סרט שחייבים לראות \כתבה שחייבים לקרוא ?
סדרה - Station Eleven
סטיישן אילוון - עולם שבו 80 % מהאונושות מתה מוירוס קטלני ומה קורה אז.
פודקאסטים לשמוע ?
״האקלימיסטים״, ״Cleaning up״
א.נשים שחייבים לעקוב אחריהם ?
טוויטר - פטר קלמוס, ניקוס צאפוס, פטריק אנדרסון.
טיפ אחד לאורח חיים בר קיימא ?
לגור בעיר זה הדבר הכי מקיים שניתן לעשות.
לדבר על נושא האקלים עם כל מי שאפשר, וללמוד עליו כמה שיותר.
מה המסר שלך לעולם?
אנחנו חיים בתקופה הכי חשובה ומרגשת שהיתה למין האנושי. אנחנו יכולים לשנות אותו לטוב, איזה מדהים אם נצליח…לעולם בר קיימא, בריא.
איפה אפשר למצוא אותך?
(סושיאל) טוויטר - ״האקלימיסט״
פודקאסט - ״האקלימיסטים״
אם אהבתם את הפרק וקבלתם ממנו משהו, נשמח שתשתפו אותו אפילו עם בן אדם אחד ותעזרו לנו להפיץ את הידע ולהעלות את המודעות