אלטרנטיבה #66 ☀️- רותם כהנוביץ // הסטארטאפ שיחליף אריזות בפטריות
14/09/2023
00:43:29
רותם כהנוביץ - עם תשוקה ענקית לפטריות ואמונה שהן יכולות לפתור את בעיית החומרים של האנושות - מנכ״ל סטארטאפ מייד רייט,
Sustainable packaging -MadeRight: https://www.maderight.co/
רק תשע אחוז מהפסולת בעולם מתמחזרת - השאר נשרף או נטמן באדמה.
https://www.oecd.org/environment/plastic-pollution-is-growing-relentlessly-as-waste-management-and-recycling-fall-short.htm
הממחזרות הגדולות של הטבע הן הפטריות, הן יוצרות כלכלה מעגלית בטבע. ברגע שאיבר צימחי אורגני כמו עלה, סיים את חייו, והוא מגיע לקרקע, הפטריות מעבדות אותו ויוצרת ממנו חומרי גלם חדשים ומחזירות אותו להיות חלק מהאדמה וכל החומרים הטובים האלה יהיו זמינים לצמח הבא ויהיו אבני הבניין שלו.
אז למדתי שאין באמת איי זבל באוקינוסים, מה שיש זה אזורים ענקיים באוקיינוס בהם מתרכזים טונות של אשפה שמופזרים במים והם לא מופיעים כאי אלה כמו נזיד עם פסולות הצפה על המים, אבל גם נמצאת בתוך המים עצמם.
סרטון המסביר על זרמי האוקיינוסים המלאים בפסולת פלסטיק:
https://www.youtube.com/watch?v=L8pEdHzQcik
מס על אריזות שנכנסות למשק - איך מתבצע התשלום לתמיר?
דמי הטיפול הינם זהים לכלל מקבלי השירותים מתמיר. כל יצרן/יבואן המתקשר עם ת.מ.י.ר ישלם לתמיר דמי טיפול עבור כל טון אריזות אותו "הכניס" לשוק המקומי בהתאם לסוג החומר. עבור חברות המדווחות בשיטה המצומצמת התשלום ייעשה על פי מספר היחידות שמכר היצרן/היבואן בכפוף לטבלאות ההמרה שבידי תמיר.
https://www.tmir.org.il/Page/?PageID=33
למה האריזות המיוצרות כיום אינן מתמחזרות?!
האריזות של היום יוצרות חומר שאין לו ערך כלכלי. רוב האריזות מורכבות ממספר חומרים שונים הנועדו להגדיל את חיי המדף של המוצר. לדוגמא, קפה של עלית, האריזה שלו מורכבת משני חומרים: אלומיניום - חומר שמבודד מאור וחמצן, ופלסטיק שנותן את התכונות המכניות. לאחר השימוש, לא ניתן להפריד את הפלסטיק מהאלומניום באריזה, ולכן במקום למחזר אותה, עדיף ליצור אריזה חדשה. הבעיה העיקרית היא להפריד את חומר האריזה למרכיבים שלה, לאחר שהשתמשנו במוצר.
רוב הפלסטיקים בהם האנושות משתמשת כיום ניתנים למחזור (פוליתילן, פוליפרופילן ופט). עולה השאלה, מדוע הם לא מתחזרים? הסיבה לכך היא שמעורבבים בהם עוד חומרים בכדי ליצור את האריזה המושלמת, להארכת חיי מוצר מסוים. לאחר הערבוב הזה, כמו בדוגמת הקפה, עדיין לא נמצאה דרך כלכלית להפריד את האריזות למרכיביה העיקריים כדי לבצע מחזור, ולכן כל מה שנותר לעשות עם האריזות האלה זה להטמין או לשרוף.
המשימה של הסטארטאפ של רותם מייד רייט היא להחליף את התוספים הפוסיליים שמפריעים למחזור, בחומר מתכלה ומתמחזר שיודע להאריך חיי מדף ויוצר על ידי פטריות שגדלו על פסולת אורגנית - כלכלה מעגלית. הקימו את החברה ב 2022 לאחר שעבדו עליה 3 וחצי שנים. בדיוק סיימו גיוס סיבוב פרהסיד ב 2 מליון דולר. הם בשלב פיתוח לפני מוצר, פיילוט יהיה מוכן לקראת סוף 2024. יושבים בפראש סטארט - קריית שמונה, 7 עובדים.
איך זה עובד? לוקחים פסולת אורגנית ותעשייתית ומגדלים על זה פטריות. כמו בטבע. מתוך הפטריה מוציאים את החומר הדרוש למען האריזות שהם ישלבו במוצר הסופי. ניתן לגדל את זה בכל העולם, ואין להם עונות. כרגע מחזור החיים ליצירת הפטריה והניקוי היא שבועיים, כשהאבקה מוכנה הם שולחים אותה ליצרני האריזות.
Israeli startup pulls in $2 million to use fungi for eco-friendly plastic packaging:
https://www.timesofisrael.com/israeli-startup-pulls-in-2-million-to-use-fungi-for-eco-friendly-plastic-packaging/
אנו צורכים 5 גרם מיקרופלסטיק בשבוע - כרטיס אשראי שאנו אוכלים ושותים בשבוע.
http://streamer.co.il/articles/view/plastic-nutrition-you-could-be-eating-a-credit-card-a-week
המלצה: ללקט פטריות - להיכנס לאובססיה של פטריות.
מסר לעולם: להיות נדיבים בפנים ובחוץ.
אלטרנטיבה:
פטרון - https://www.patreon.com/user?u=95997525
תאהבו אותנו - פייסבוק - https://www.facebook.com/UptoUs.TLV
בואו לקבוצה - הכל על קיימות - https://www.facebook.com/groups/522418525225810
תעקבו אחרינו - אינסטוש - https://www.instagram.com/uptous.tlv/
אלטרנטיבה - הפודקאסט של Up to Us - כאן - https://linktr.ee/Uptous.tlv