הצג תיאור הסתר תיאור פרק מיוחד עם ד"ר סיגלית פיש מומחית לפסיכולוגיה חיובית משירותי בריאות מכבי
נלמד עקרונות יישומיים לתרגול פסיכולוגיה חיובית, נבין לעומק את ההשפעה של חשיבה חיובית על האושר שלנו
ונתרגל יחד בפרק חשיבה חיובית יומיומית
האזנה נעימה
תמלול הפרק:
שמחה שהצטרפתם אלינו לפודקאסט "חיים בריא בעיר" של עיריית כ"ס, לקידום אורח חיים בריא ולחוסן עירוני. היום נדבר על פסיכולוגיה חיובית ועל השפעתה על איכות החיים שלנו. אתנו סיגלית פיש, דוקטור לעבודה סוציאלית ומומחית בפסיכולוגיה חיובית ממכבי שירותי בריאות.
שרון: שלום סיגלית.
סיגלית: היי שרון. אני שמחה להתארח אצלך ולדבר על דברים שקרובים ללב שלי.
שרון: איזה כיף. האמת שחיכינו הרבה זמן לעשות את הפודקאסט הזה וממש אני סקרנית ללמוד ממך על פסיכולוגיה חיובית. בואי נתחיל קודם כל בכלל בהגדרה מהי פסיכולוגיה חיובית?
סיגלית: אוקיי, אז פסיכולוגיה חיובית כשמה כן היא, היא בעצם התחילה עם הפסיכולוגיה ההומנית של רוג'רס ומסלו. ובעשרים שנה האחרונות בעצם היא תפסה תאוצה ונכנסה ככה כזרם מאוד מרכזי בפסיכולוגיה על ידי פרופסור מרטין זליגמן שהוא פסיכולוג אמריקאי ובעצם הפסיכולוגיה החיובית שמה זרקור על מה שעובד, על מה שטוב, על מה שיש. על הכוחות של האדם, על היכולות שלו, ההצלחות שלו ובעצם מאמנת אותנו למקד את המחשבה ואת העשייה שלנו במה שעובד כדי להגביר רגשות חיוביים בחיי היומיום. בעצם הפסיכולוגיה עד כניסתה של הפסיכולוגיה החיובית, עסקה יותר בפתרון בעיות, בלנסות לטפל בקשיים, במחלות נפש, בבעיות של אנשים, בעיקר דיכאון וחרדה. בעצם הפסיכולוגיה החיובית מנסה לעשות תוכנית מניעה. מנסה להגביר את מה שיש לנו, את החוזקות שלנו כדי שנוכל להתמודד טוב יותר עם קשיי החיים. ופסיכולוגיה חיובית בעצם מציעה כלים, מציעה כלים להגברת רגשות חיוביים בחיי היומיום. כלים יישומיים, כלים שהם כלים אופרטיביים וכל אחד שרוצה ככה להיות חזק יותר ולהתאמן, יכול לעשות את זה בעזרת כלים מתחום הפסיכולוגיה החיובית.
שרון: אני אשמח לדעת אם יש עקרונות שככה אפשר מהם להבין יותר איך פסיכולוגיה חיובית עובדת.
סיגלית: אוקיי. אז בואי נדבר קודם כל באמת על העניין של רגשות חיוביים. יש לנו חוקרת בשם פרדריקסון שבעצם תבעה מונח שנקרא "יחס החיוביות". יחס החיוביות בעצם אומר שיש לנו איזשהו מינון נכון של רגשות חיוביים ורגשות שליליים בחיים שלנו שבעזרתו נגיע בעצם למצב אופטימלי של שגשוג, של צמיחה, של פיתוח בעצם יכולות אישיות והיא בעצם תבעה יחס של אחד לשלוש. זה אומר שבעצם כשאנחנו נמצאים במצב של יחס אחד לשלוש בין רגשות חיוביים לרגשות שליליים, אנחנו בעצם נמצאים במצב שהוא מצב אופטימלי לחיות את החיים שלנו. והעיקרון הזה של יחס חיוביות הוא אחד העקרונות שבעצם מנחה את הפסיכולוגיה החיובית ואנחנו עובדים בעצם כל הזמן על הגברה של הרגשות האלה. באופן טבעי כבני אדם יש לנו הטיית שליליות. יש לנו איזושהי...בטבע שלנו בעצם, לתת דגש וכוח גדול יותר לדברים שליליים שקורים לנו בחיים. הם בדרך כלל צובעים לנו את היום, צובעים לנו את החיים. ועל מנת לשים אור, זרקור על דברים טובים בחיים שלנו, צריך להתאמץ. זאת אומרת, דווקא לראות את הדברים החיוביים זה משהו שדורש מאיתנו איזשהו מאמץ ואיזושהי מכוונות, לעומת דברים שליליים שהרבה פעמים הם תופסים את הפוקוס שלנו, את המרחב שלנו בצורה הרבה יותר טבעית ולא דורשת מאיתנו הרבה מאמץ בשביל לראות אותם. אז העיקרון הראשון שאנחנו מדברים עליו בעצם זה הרחבה של רגשות חיוביים וצריך ללמוד איך לעשות את זה ובאמת יש הרבה כלים. מי שאוהב ככה מודלים, אז יש את מודל הפרמה של מרטין זליגמן שהוא בעצם נותן איזשהו מרחב של ראייה, אבל אני אוהבת יותר לקחת עקרונות שהם עקרונות פשוטים ולראות איך אפשר בעצם לתרגם אותם לחיי היומיום. אני מאמינה שבאופן כללי תאוריות ככה טובות ללמידה, להתפתחות קוגניטיבית ולאקדמיה, ודווקא התרגום לעולם היישומי ולעולם היומיום הוא מאפשר לנו חיבור טוב יותר לפסיכולוגיה החיובית.
https://view.genial.ly/61c0715ef311a40d9b72a315/interactive-image-interactive-image