רדיו
פודקאסטים
מועדפים
הפודקאסט של מערכות
117 פרקים | היסטוריה ומורשת
פודקאסטים מבית התוכן המקצועי של צה"ל "מערכות" - לצבא ולביטחון לאומי .
טוען...
לאתר הפודקאסט
(1)
997
בואו להנות מכל הפודקאסטים עכשיו גם באפליקציה
מידע נוסף
רשימת פרקים
שם הפרק
תיאור
עלה לאוויר
אורך
סיכולים ממוקדים חלק שני
סיכולים ממוקדים חלק שני
הצג תיאור
הסתר תיאור
״יש הבדל בין מנהיג פוליטי, המכווין פיגועים ופעולות טרור, שמותר לסכלו ובין מנהיג פוליטי סמלי שאינו מכווין פעולות טרור, ואם מסכלים אותו הדבר נחשב לרצח פוליטי. בארגוני הטרור, המנהיגים הפוליטיים הם לרוב גם מכווינים פעולות טרור". בפרק זה נעסוק בסיכולים ממוקדים של מנהיגים פוליטיים מארגוני טרור ובתגובות ארגונים אלו לסיכול מנהיגיהם. ד"ר לירם קובלנץ שטנצלר, חוקרת בכירה במכון למדיניות נגד טרור. בריאיון ל"קול המערכות" על סיכולים ממוקדים.
04 באוגוסט, 2024
00:23:54
סיכולים ממוקדים
סיכולים ממוקדים
הצג תיאור
הסתר תיאור
"לא מסכלים קבוצה של אנשים, אנחנו יודעים בדיוק את מי לסכל. זוהי פעולה צבאית מקדימה שלא יכולה להיערך כפעולה של נקמה". הסיכולים הממוקדים מעלים כמה שאלות: האם יש אדם אחד שיירש את כל תחומי האחריות של מי שסוכל? מהו הנזק האגבי שעלול להיגרם לאוכלוסייה חפה מפשע בעקבות הסיכול? מהם הקריטריונים לפיהם יכולה מדינה לבצע סיכולים ממוקדים? מה היתרונות והחסרונות של שיטת הפעולה הזו, וכיצד התפתחה בישראל? ד"ר לירם קובלנץ שטנצלר, חוקרת בכירה במכון למדיניות נגד טרור, בריאיון ל"קול המערכות" על סיכולים ממוקדים
29 ביולי, 2024
00:26:46
עשור למדינה האסלאמית
עשור למדינה האסלאמית
הצג תיאור
הסתר תיאור
"היום מדברים על סכנה שאם תהיה מערכה בצפון גורמים שיעיים ינהרו הנה. בגלל אי החיבור של שמן ומים בין הסלפיה־ג׳האדיה הסונית – שהיא האויב העיקרי שלהם – אני לא בטוח שנראה הצטרפות והתלכדות. אבל הגירוי של מוסלמים שנרצחים בהמוניהם, כפי שהם רואים באל־ג'זירה ובמקומות אחרים, והחולשה המוקרנת של ישראל, עלולה לפתות אותם להיכנס ולפעול ללא קשר לשיעה". יורם שוייצר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב (INSS), מסביר בריאיון ל״קול המערכות״ על "המדינה האסלאמית" במלאת עשור להקמתה. על הרעיון, הסכנה והאיומים של ארגוני הטרור השונים בעקבותיה.
30 ביוני, 2024
00:22:40
על התמרון - פרק 8
על התמרון - פרק 8
הצג תיאור
הסתר תיאור
"תמרון מבוסס קודם כל על איכותה של שדרת הפיקוד היבשתית, היכולת שלה לקבל החלטות, הטמפרמנט, היוזמה של המפקדים והחינוך שלהם לקחת אחריות" פרק 8 מסדרת הפודקסטים "על התמרון" - שיחות עם תא"ל (מיל') יובל בזק על ההעבר, ההווה והעתיד של התמרון היבשתי. מבט נוסף אל סדרת מאמרים שפורסמה במערכות בנושא זה. בפרק היום: מה למדנו ממלחמת חרבות ברזל? ומה הן נקודות החולשה והחוזקה של שדרת הפיקוד?
24 ביוני, 2024
00:19:50
על התמרון - פרק 7
על התמרון - פרק 7
הצג תיאור
הסתר תיאור
״רוב המאפיינים שעיצבו את התמרון אי שם בשנות ה-50 של המאה ה-20 עדיין כאן, והשאלה בסופו של דבר, היא איך אנחנו מייצרים מבנה ויכולות חדשות שמתכתבות לא עם העבר, אלא עם האתגרים של העתיד״. פרק מסדרת הפודקסטים ״על התמרון״ - סדרת שיחות עם תא״ל יובל בזק על העבר, ההווה והעתיד של התמרון היבשתי. בפרק השביעי - נפנה מבט אל העתיד. הפרק עוסק בשאלה כיצד צה״ל צריך להתנהל במלחמות הבאות וכיצד מתכוננים למלחמה הבאה. זאת ועוד, נעסוק בתובנות המרכזיות מההיסטוריה של התפתחות התמרון הצה״לי.
24 ביוני, 2024
00:16:07
על התמרון - פרק 6
על התמרון - פרק 6
הצג תיאור
הסתר תיאור
״אנחנו נצטרך להחליט מה התפקיד של היבשה בתוך תפיסת התמרון שצה״ל מפתח ובונה אל מול האיומים שהתפתחו סביב גבולותינו. אם היו לנו אשליות עד השבעה באוקטובר, הרי שהיום ברור לנו לחלוטין שהסרת האיומים האלה תיצור מציאות ביטחונית חדשה, שבה לא יהיה איום משמעותי שהביטחון השוטף לא יוכול לסכל. פרק מסדרת הפודקסטים ״על התמרון״ - סדרת שיחות עם תא״ל (מיל׳) יובל בזק על העבר, ההווה והעתיד של התמרון היבשתי. בפרק השישי - נעסוק בתורת התמרון, הסיכונים והמחירים של התמרון במהלך ההיסטוריה. נדון ברעיון של התמרון, בדינמיות וביכולת שלו לפעול באופן סימולטני ומהיר כדי להכריע את האויב.
24 ביוני, 2024
00:23:02
על התמרון - פרק 5
על התמרון - פרק 5
הצג תיאור
הסתר תיאור
״משחק כדורגל זו הדרך הטובה ביותר להבין מלחמה. אורוול אמר פעם שכדורגל זה כמו מלחמה בלי היריות. אתה פוגש שתי קבוצות שיש להן שמטרות הופכיות ולכל אחת יש אסטרטגיה כפולה – פעם אחת למנוע מהיריב גול ופעם להבקיע גול בעצמה. אתה עולה עם תוכנית משחק, עם שחקנים שלכל אחד יש את היכולות – ובמפגש כל התוכניות מתנפצות ברגע אחד. מה שפועל על השחקנים ועל המערכת הקבוצתית – אלה בדיוק אותם דברים שפועלים במלחמה. הלחץ, הדינמיות, חוסר הוודאות, היכולת של יריב לשבש את התוכנית, וחוסר היכולת להתאושש כאשר הוא מקבל גול". פרק מסדרת הפודקסטים "על התמרון" - סדרת שיחות עם תא״ל (מיל׳) יובל בזק על העבר, ההווה והעתיד של התמרון היבשתי. בפרק החמישי - הספרות וההגות הצבאית שהתפתחה בנוגע לתמרון. מהו התמרון הקלסי, מה בין קלאוזביץ ולידל הארט, ואיך בסופו של דבר הכול בא לידי ביטוי במגרש הכדורגל:
24 ביוני, 2024
00:19:12
על התמרון - פרק 4
על התמרון - פרק 4
הצג תיאור
הסתר תיאור
"כשהתחלנו את התמרון נכנסו באופן מאוד שמרני, בקצב איטי, על שטח מאוד מצומצם ואני חושב שזה לא שירת את מטרות המלחמה. צה"ל צריך לחזור מהר ליסודות התמרון כפי שהיה בראשיתו, תמרון שמדבר על דינמיות וחשיבה תחבולנית". [...] בסופו של דבר הנֻחבה היא מיליציה – מי שעשה כאן תמרון; מי שזיהה את נקודות התורפה שלנו אחת לאחת; מי שפעל במהירות בקצב גבוה ובסופו של דבר הצליח בתוך שעה להכריע אוגדה בצה"ל שהפסיקה לתפקד ב־8:00. למעשה, אם תחפש את תורת התמרון בהפוך – תמצא אותה ב־7 באוקטובר. לצערי הקרב הזה עוד יילמד בבתי הספר ואנחנו לא נהיה בצד הנכון". פרק מסדרת הפודקסטים "על התמרון" – שיחות עם תא״ל (מיל׳) יובל בזק על העבר, ההווה והעתיד של התמרון היבשתי. בפרק הרביעי – התמרון ב"חרבות ברזל" על אי הצלחותיו, ואיך אפשר ללמוד תמרון דווקא מפעולות האויב?
24 ביוני, 2024
00:23:48
על התמרון - פרק 3
על התמרון - פרק 3
הצג תיאור
הסתר תיאור
"מה שקרה בעזה נתפס בעיני העולם השיעי פונדמליסטי איסלמי שחמאס (הסוני) בתוכו, שמדינת ישראל הולכת ונחלשת ובכל מקום שנלחץ אותה היא נסוגה, הנה עובדה לחצת את ישראל בלבנון היא נסוגה, לחצת את ישראל בעזה היא עשתה התנתקות ועכשיו הזמן שלנו ללחוץ פנימה" פרק 3 מסדרת הפודקסטים "על התמרון" - שיחות עם תא"ל (מיל') יובל בזק על העבר, ההווה והעתיד של התמרון היבשתי
24 ביוני, 2024
00:21:01
הצג את כל הפרקים
על התמרון - פרק 1
על התמרון - פרק 1
הצג תיאור
הסתר תיאור
״לא כל תמרון מוביל להכרעה מהירה. היסודות של תפיסת הביטחון היו קשורים ראשית בניצחון, שנית בהבנה שאנחנו צריכים להשיג אותו דרך הכרעה מהירה ולבסוף בתמרון, שהוא הכלי המרכזי כדי להשיג את ההכרעה הזאת״. פרק מסדרת הפודקסטים "על התמרון" - סדרת שיחות עם תא״ל (מיל׳) יובל בזק על העבר, ההווה והעתיד של התמרון היבשתי הפרק הראשון עוסק בהתפתחות רעיון התמרון, בהבנה מהותו והיותו כלי בתפיסת הביטחון של ישראל.
24 ביוני, 2024
00:17:49
על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על גיוס חרדים לצה"ל?
על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על גיוס חרדים לצה"ל?
הצג תיאור
הסתר תיאור
"לא בטוח שבסוף, בשורה התחתונה, שהחברה הישראלית רוצה שחרדים יתגייסו. האם היא מבינה לעומק מה יהיה המחיר לגיוס של חרדים, מה זה יעשה לצבא, לחברה? כשאנחנו פותחים את הדלת – היא פתוחה לשני הכיוונים". פרופ' אלישבע רוסמן סגנית ראש המחלקה למדע המדינה באוניברסיטת בר אילן וחוקרת בכירה במרכז בגין סאדאת למחקרים אסטרטגיים בריאיון ל"קול המערכות" בנוגע לשאלה מהם התהליכים שהביאו את החרדים לצאת ממעגל שירות החובה. הריאיון מגיע על רקע המאמר "על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על גיוס חרדים לצה"ל?" שהתפרסם ב"מערכות", ונוגע בהשלכות של גיוס ואי גיוס חרדים לצה"ל
18 ביוני, 2024
00:25:42
גנטיקה בחזית המערכה
גנטיקה בחזית המערכה
הצג תיאור
הסתר תיאור
לתרחיש ייחוס כמו שהתרחש ב־7 באוקטובר, לא התכוננו במעבדה הגנומית, אבל מרגע שנודע על התקפת החמאס ותוצאותיה, הפכה המעבדה לפעילה ותרמה רבות לזיהוי מהיר ויעיל של חללים. "ההחלטה להקים גוף צה״לי עצמאי הייתה נכונה בהחלט. אלו שחששו ולא ידעו אם צריך להקימה או לא, בסוף באו ואמרו תשמעו לא היינו יכולים בלעדיכם, זה נתן תשובות מעל ומעבר״. אע"ץ ראובן ברדוגו, מפקד המעבדה הגנומית, מסביר בריאיון ל״קול המערכות״ מהי המעבדה הגנומית ומדוע הוקמה, באילו אמצעים טכנולוגיים היא משתמשת ועל פעילותה בחזית המערכה לזיהוי חללי מלחמת "חרבות ברזל".המעבדה הגנומית כמקרה בוחן של בנין כח בלחימה והקמת גוף צהל"י יש מאין.
17 באפריל, 2024
00:27:39
האוגדה הראשונה
האוגדה הראשונה
הצג תיאור
הסתר תיאור
"למה חשוב לנו להכיר את ההיסטוריה של האוגדה הראשונה בצה"ל שהוקמה בשנות ה־50 של המאה ה־20 כדי להבין את המציאות של היום?" אל"ם (מיל') ד"ר בני מיכלסון, לשעבר ראש המחלקה להיסטוריה של צה"ל, בריאיון ל"קול המערכות" לרגל הוצאת ספרו החדש "האוגדה הראשונה" בהוצאת "מערכות". כיצד ריכז צה"ל מאמץ להשיג מטרות אסטרטגיות ומערכתיות בגזרה אחת, ומה הופך אוגדה למצליחה? התשובות בפנים
10 באפריל, 2024
00:27:36
הפתעה אסטרטגית
הפתעה אסטרטגית
הצג תיאור
הסתר תיאור
"הפתעה אסטרטגית בעתיד היא דבר כמעט בלתי נמנע עם כל הטכנולוגיה והבינה המלאכותית, אך אין זה פותר מאחריות את אנשי המודיעין" יורם שוויצר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי בריאיון ל"קול המערכות". מה בין המתקפה של חמאס ב־7 באוקטובר לפיגוע הטרור ב־11 בספטמבר ולמלחמת יום הכיפורים? מה ידעו, לא ידעו ואיך אפשר היה למנוע אותן?
01 באפריל, 2024
00:32:06
קולות מלחמה: גולני שלי
קולות מלחמה: גולני שלי
הצג תיאור
הסתר תיאור
"הלוחמים הם אלו שמשלמים בגופם את המחיר – ומייד ממשיכים. כושר ההתאוששות של גולני בלבנון, במלחמת יום הכיפורים וב־7 באוקטובר, היכולת לקום ולהמשיך קדימה עד לניצחון, למרות המחיר הכבד – הוא היוצר את האיכות, הייחוד, המורשת והרוח של גולני". פרויקט חדש – "קולות מלחמה" – סדרת פודקסטים על הסיפורים מאחורי השירים והלוחמים של מערכות ישראל, בהפקת "מערכות" ובשיתוף היחידה לתרבות וכלים חינוכיים בצה"ל. והפעם: השיר "גולני שלי", בהשתתפות תא"ל (מיל') יובל בזק, על הקרבות השונים של החטיבה במהלך ההיסטוריה ובהם גם הקרבות במלחמת "חרבות ברזל".
26 במרץ, 2024
00:26:27
מי יכול להחליף את חמאס?
מי יכול להחליף את חמאס?
הצג תיאור
הסתר תיאור
"כאשר אתה עובר על רשימת ההרוגים בכל סבבי הלחימה מ'עופרת יצוקה' וצפונה, תמצא בני חמולה כזו או אחרת שהיו מעורבים בטרור, בארגון כזה או אחר. אין חמולה שאין בה פעילי טרור, שאינה צבועה בצבעים של טרור. אין חמולה שהיא סטרילית לחלוטין, אין דבר כזה על הגלובוס" ההיסטוריון הצבאי גיא אביעד בריאיון ל"קול המערכות" על החמולות בעזה, בהן זו שחטפה ומחזיקה במשפחת ביבס, או זו שחטפה לפני שנים את גלעש שליט; על היום שאחרי מלחמת "חרבות ברזל", ועל הגורמים המקומיים שיכולים (או אולי לא) להחליף את חמאס
20 במרץ, 2024
00:26:02
כללי המשחק של העימותים האסימטריים
כללי המשחק של העימותים האסימטריים
הצג תיאור
הסתר תיאור
״בניגוד לחמאס, חזבאללה אינו ארגון קטן וחלש. לא ניתן להגיד שהוא אינו מורתע מישראל, אך ההרתעה היא הדדית. הצד החזק, כלומר ישראל, מהסס לחרוג ולעלות מעבר לרף הסלמה מסוים. פה לחלוטין הם ריסקו את כל כללי המשחק ולכן אנו מגיבים בהתאם. כללי המשחק נשברו ב־7 באוקטובר. צה״ל מראה הישגים יוצאי דופן בלבנון, מחסל אנשים ומפקדים בכירים, דברים שלא העזנו לעשות ב-30 השנים האחרונות״. ד״ר דניאל סובלמן, מהמחלקה ליחסים בין־לאומיים באוניברסיטה העברית ועמית מחקר באוניברסיטת הרווארד, בריאיון ל״קול המערכות״ על כללי המשחק של העימותים הא־סימטריים באזורנו. מדוע יש כללי משחק? מדוע שישראל תסכים ליצור כללי משחק?
12 במרץ, 2024
00:30:46
האתגר של רפיח
האתגר של רפיח
הצג תיאור
הסתר תיאור
"התקשורת המקומית והעולמית מתמקדת בח'אן יונס וההתעקשות של האמריקאים והמצרים הופך את רפיח למוקש מסובך יותר, הן מבחינה צבאית והן מבחינה מדינית. לכך יש להוסיף את פעילות התת קרקע הענפה שרק מגדילה את האתגר. אם אנחנו רוצים להכריע את חמאס - רפיח היא המפתח בהיבט הזה". גיא אביעד, היסטוריון צבאי ומחבר הספר "לקסיקון חמאס", בריאיון ל"קול המערכות" על העיר רפיח בעבר ובהווה, הקשיים הצבאיים שעלולים להיות בה.
03 במרץ, 2024
00:36:00
על הכושר הגופני של אנשי חמאס
על הכושר הגופני של אנשי חמאס
הצג תיאור
הסתר תיאור
״יש הבדל בין שיטות האימונים של צה״ל וחמאס. אולם, יש כאן חוברת עם הרבה מאוד תרגילים ותנועה שמעסיקה מדריך אימון גופני וכותב תורה בתחום זה. האתגר שלנו שאנחנו ניבחן בו הוא בכלל בלבנון ולא בעזה ששם התוואי שטח יותר פשוט, המלחמה שם מבחינה פיזית תבחן אותנו״. סא״ל ד״ר עקיבא גרוסמן, רמ״ד תרבות גופנית במכללות הצבאיות, בריאיון ל״קול המערכות״ על הכושר הגופני של לוחמי חמאס, מוכנותם לאירועי 7 באוקטובר, השפעת הכושר על היבטים נוספים כמו החוסן המנטלי, וכן על היערכות חזבאללה בפן הכושר הגופני.
19 בפברואר, 2024
00:12:54
האינטרסים המשותפים של ישראל וסעודיה
האינטרסים המשותפים של ישראל וסעודיה
הצג תיאור
הסתר תיאור
"יש אינטרסים סעודיים בשיתוף פעולה עם ישראל, ולכן אנחנו רואים במדיניות של מוחמד בן סלמאן שלראשונה יש מאמץ ליישם מדיניות סתגלנית, וישראל צריכה לנצל זאת". פרופ' (אמריטוס) אלכסנדר בליי מהמכון לאסטרטגיה ימית בחיפה, בריאיון ל"קול המערכות" על יחסי סעודיה–ישראל
13 בפברואר, 2024
00:25:55
על נשים במלחמה
על נשים במלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
״אחרי 7 באוקטובר, ברור לכולם שאנחנו נראה את הצורך הביטחוני לפתוח עוד מערכים לנשים, אומנם הצבא דרש פיילוט, אך הפיילוט העצוב התקבל בשידור ישיר״. ד"ר עידית שפרן גיטלמן, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), באוניברסיטת תל אביב, בריאיון ל״קול המערכות״ על לוחמות בצה״ל, עתירת הסיירות, היכן עומדים הדברים כיום והקשר בין מלחמת "חרבות ברזל" לשילוב נשים ביחידות הלוחמות.
06 בפברואר, 2024
00:12:41
על לוחמת משפט
על לוחמת משפט
הצג תיאור
הסתר תיאור
"חשוב להמשיך ולטפח את הייעוץ המשפטי השוטף עם אותם גורמי ההחלטות גם בתוך הצבא וגם מול הדרג המדיני, כי בסופו של דבר אם הדרג המדיני משתף, משלב ויש שיח שוטף לגבי 'זה מה שאני רוצה להשיג', בוא נראה מה הדין הבין־לאומי אומר, בוא נחשוב ביחד איך מוצאים את הפתרון שבסופו של דבר יאפשר לנו להשיג את מה שאנחנו רוצים בדרך שעולה בדיני המלחמה – אתה יכול להגיע למצב שבו אתה מוצא את הפתרונות במסגרת הדין ויותר קל להגן לא רק פנימית אלא גם מבחינה בין־לאומית ומדינית". אל"ם (מיל') נועם נוימן, ראש אשכול דיני מלחמה במשרד המשפטים ולשעבר איש הפרקליטות הצבאית שעסק בתחום הזה, בריאיון ל"קול המערכות" על לוחמת המשפט ועל ההשפעה בפועל בשטח
28 בינואר, 2024
00:33:07
האינטרסים הישראלים בים האדום
האינטרסים הישראלים בים האדום
הצג תיאור
הסתר תיאור
״חיל הים ומערכת הביטחון צריכים להגדיר פתרונות לחזיתות בצפון, בדרום וכן יעד ימי מכיוון ש-25% מהסחר של מדינת ישראל עובר בים, לכן צריך להגדיר מה נרצה בסיומו של הסכסוך, יכול להיות מצב שיגיעו לסטטוס קוו, אבל על חשבונה של ישראל״. תא״ל (מיל׳) פרופ׳ שאול חורב, ראש המכון לחקר מדיניות ואסטרטגיה ימית בחיפה, בריאיון ל״קול המערכות״ על ההיסטוריה של הים האדום, האיום הנוכחי החות׳י והשפעתו על מארג היחסים באזור.
22 בינואר, 2024
00:27:14
האם 7 באוקטובר הייתה פעולת גרילה?
האם 7 באוקטובר הייתה פעולת גרילה?
הצג תיאור
הסתר תיאור
"ב־7 באוקטובר חמאס ביצעו, בתכנון טקטי מרשים, פעולת גרילה מתוחכמת. הם הצליחו להשבית את אמצעי התקשורת ואת אמצעי הבקרה של הצבא, הציבו מארבים על כל התנועה לעוטף עזה וכל זה לשם מה? אירוע טרור. כלומר הגרילה כאן הייתה אמצעי למטרה". פרופ' עמי פדהצור, ראש קתדרת חייקין לגאואסטרטגיה באוניברסיטת חיפה, בריאיון ל"קול המערכות" על מה למדו חמאס מדאעש והאם מתקפת 7 באוקטובר הייתה פעולת גרילה, טרור או שניהם ביחד:
16 בינואר, 2024
00:21:56
הכשרה במהלך מלחמה
הכשרה במהלך מלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
"במהלך ההכשרה יש שבעה צירים מרכזיים: נושא הכושר הגופני, קליעה, קרב מגע, ציר הרובאות, ציר האמל"ח, ציר השדאות וציר לוחמת הרק"ם. במלחמה כמו שאנחנו חווים אותה ב"חרבות ברזל", ואנחנו מבינים שאנחנו הולכים לקראת שנה שתהיה בה לחימה מאוד משמעותית בגבולות הן בצפון והן בדרום, אחד מהאתגרים שלנו הוא נושא ההכשרה של המפקדים תוך כדי המלחמה". אל"ם ירון סימסולו, ראש תורת חי"ר בצנחנים בזרוע היבשה, בריאיון ל"קול המערכות" על האתגרים השונים של המפקדים במלחמה
10 בינואר, 2024
00:22:50
הלמידה המבצעית המטכ"לית
הלמידה המבצעית המטכ"לית
הצג תיאור
הסתר תיאור
״לא בכדי אמר הרמטכ״ל שהמלחמה מתקיימת בשטח מורכב, ולכן תימשך חודשים רבים. מול אויב מבוזר שנלחם בשיטות לחימה של בריחה ואין לו מרכזי כובד ברורים - אתה צריך להתמודד עם כל מרכיב בנפרד. אנחנו לא במלחמה כמו ב-73׳. זה עקב בצד אגודל, בית בית, סמטה סמטה, וככה מגיעים להישג. בסוף יש מדדים, היבטים פרקטיים שעליהם אנחנו נשענים. לדעת בכמה מנהיגים פגעת, כמה תשתיות הרסת, כמה אויב השמדת. זה לא body count במובן של וייטנאם, אלא שההישג המצרפי שכלל הכוחות - אוויר, ים ויבשה - מביאים מהשטח, מתורגם בסוף להישג מבצעי. כשאתה מצליח להביא את כל הגורמים לשולחן ועושה איתם מופעי למידה קבועים, וחיל הים שומע את האתגרים של היבשה ושל חיל התקשוב - מתפתח תהליך משותף שהוא מכפיל כוח״. אל"ם גלעד אברילינג’י, ראש מחלקת תו״ל, הדרכה ומפקדות באגף המבצעים, בריאיון ל"קול המערכות" על הלמידה המבצעית המטכ״לית
08 בינואר, 2024
00:25:51
מדוע חובה לחשוב אסלאמית
מדוע חובה לחשוב אסלאמית
הצג תיאור
הסתר תיאור
"לחשוב אסלאמית משמע להבין את מונחי היסוד שבהם משתמשים שכנינו, חלקם אויבינו. מושגים כמו ג'האד, הדנה, אפילו המושג סלאם. הבעיה המרכזית היא שאנחנו מתבוננים במשקפיים מערביים לעבר תרבות שמשתמשת במונחים ערביים מוסלמים, והדבר הזה יוצר קצר בתקשורת". ד"ר שגיא פולקה, עמית מחקר במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, ומחבר הספר לחשוב אסלאמית, בריאיון ל"קול המערכות" על מה היה קורה אם היינו פשוט מקשיבים לנאומים של יחיא סינואר לרכישת הספר לחצו כאן
03 בינואר, 2024
00:26:30
הלמידה המבצעית בעוקץ
הלמידה המבצעית בעוקץ
הצג תיאור
הסתר תיאור
"אחד מהדברים שלמדנו במלחמה זה איך לשמר את כשירות הכלב במהלך לחימה כל כך ארוכה. כמו ששריונר מבצע טיפול לכלי שלו, כמו שלוחם אמור לעשות ניקוי לנשק שלו כשהוא מתלכלך בהרבה אבק – כך גם צריך לטפל בכלב, בטח בתנאי קיצון שכאלה". רס"ל י', קצין הלמידה המבצעית של יחידת עוקץ, בריאיון ל"קול המערכות" על הלחימה של היחידה בתמרון ועל הלמידה המבצעית תוך כדי לחימה
01 בינואר, 2024
00:21:42
הלמידה המבצעית בחטיבת הנח"ל
הלמידה המבצעית בחטיבת הנח"ל
הצג תיאור
הסתר תיאור
"בכל המלחמות והמבצעים שהשתתפתי, מעולם לא ראיתי למידה מבצעית שיטתית כמו שנעשית עכשיו בכל הרמות - מרמת הפלוגה ועד לרמת החטיבה. הלמידה קורית בכל יום וגם אם יש קושי פיזי לאנשים להגיע היא מתבצעת בדרכים שונות, והלקחים עוברים הלאה". סא"ל אושיק אזולאי, קצין הלמידה של חטיבת הנח"ל, בריאיון ל"קול המערכות" על מה מאפיין את החטיבה בלחימה הנוכחית ועל הלמידה המבצעית של החטיבה במלחמה
26 בדצמבר, 2023
00:11:37
הלמידה המבצעית בחיל הלוגיסטיקה
הלמידה המבצעית בחיל הלוגיסטיקה
הצג תיאור
הסתר תיאור
"אחד הכללים שמדבר עליהם סון טסו הוא על לתקן בגלוי את הדרכים הגלויות לעין, אבל ללמוד להתגנב בהסתר בדרכי הקיצור והמסתור. על החלק הראשון של תיקון הגלוי אנחנו וצוות הלמידה של חיל הלוגיסטיקה במלחמה רוצים להביא לידי ביטוי את הניסיון שלנו עבור כולם. את החלק השני של דרכי קיצור והשתנות מהירים אנחנו משאירים לכוחות בשטח – הם יודעים לעשות אותו מעולה". סא"ל שי ונטורה, רמ"ד תורה ותפיסות בחיל הלוגיסטיקה, בריאיון ל"קול המערכות" על הפעילות של החיל ועל הלמידה המבצעית במלחמה
25 בדצמבר, 2023
00:15:24
מלחמות כבר לא קורות בחורף?
מלחמות כבר לא קורות בחורף?
הצג תיאור
הסתר תיאור
"בניהול מלחמה בחורף קשיים רבים - גשם, ערפל, רוח, קור ובוץ. הם משפיעים הן על החיילים, והן על רק"ם ועל שאר הכלים, וצריך להיות מודע לאתגרים הללו ולאופן שבו מתמודדים עימם". איך מנהלים מלחמה מול גנרל חורף? רס"ן שחר הלר, ראש המכון לחקר לוחמת היבשה בזרוע היבשה ודוקטורנט בחוג למשאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה, מסביר בריאיון ל"קול המערכות" על מאפייני הלחימה בחורף:
20 בדצמבר, 2023
00:16:09
הלמידה המבצעית בחיל הים
הלמידה המבצעית בחיל הים
הצג תיאור
הסתר תיאור
"אנחנו משולבים באופן מלא בתמרון – גם בקווי הגנה וגם במהלכי התקיפה. היתרון של חיל הים הוא הזמינות. למשל האפשרות למקם במהירות רבה סטי"ל שיזוז מנקודה לנקודה, יעשה תצפית בזמן אמת וייתן חיפוי באש". אל"ם ברוך חביב, רמ"ח תו"ל בזרוע הים, בריאיון ל"קול המערכות" על מה שמאפיין את פעילות חיל הים במלחמת "חרבות ברזל" ועל הלימוד המבצעי של החיל במהלך המערכה
18 בדצמבר, 2023
00:16:11
על מה המלחמה הזאת בכלל?
על מה המלחמה הזאת בכלל?
הצג תיאור
הסתר תיאור
"כשצה"ל נלחם בעזה הוא צריך להבין שהוא נלחם לא רק למען יישובי העוטף ולמען עם ישראל היושב בציון, אלא באחת הפעמים הגורליות על הזכות להיות יהודי בכל העולם" אלוף ד"ר יעקב בנג'ו, לשעבר ראש אג"ת, בריאיון ל"קול המערכות" על מה המלחמה הזאת בכלל?
13 בדצמבר, 2023
00:16:39
הלמידה המבצעית בחיל האוויר
הלמידה המבצעית בחיל האוויר
הצג תיאור
הסתר תיאור
״הדבר הכי משמעותי בלמידה המבצעית של חיל האוויר במהלך המלחמה הזו הוא היכולת לקלוט אמצעים חדשים וגופים חדשים, כלומר ללמוד תוך כדי תנועה איך אנחנו משנים את הצורה שלנו בתוך המרחב. לא רק לפעולה הבאה, אלא גם לפעולות הבאות". סא"ל (מיל') ציקי שכטר, מצוות הלמידה של ראש להק אוויר בחיל האוויר, בריאיון ל"קול המערכות״ על הלמידה המבצעית בחיל האוויר ומה מאפיין את הפעילות ב"חרבות ברזל"
11 בדצמבר, 2023
00:14:03
האם ניתן להכניע את החמאס?
האם ניתן להכניע את החמאס?
הצג תיאור
הסתר תיאור
"חמאס הוא גם תנועה וגם רעיון. אם ניקח לדוגמה את גרמניה הנאצית או את יפן המיליטנטית נבין שאפשר להכניע ארגון, ואז הכרעה של רעיון הופכת להיות פחות חשובה. אם אתה מחסל את הארגון – הרעיון אולי עדיין קיים, אבל אין מי שיבצע אותו". ד"ר הראל חורב, היסטוריון וחוקר חמאס ממרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, בריאיון ל"קול המערכות" - האם ניתן להכריע את החמאס?
06 בדצמבר, 2023
00:21:28
הנדסת מלחמה - פעילות חיל ההנדסה הקרבית ב"חרבות ברזל"
הנדסת מלחמה - פעילות חיל ההנדסה הקרבית ב"חרבות ברזל"
הצג תיאור
הסתר תיאור
"חיל ההנדסה הקרבית מאפשר את התמרון, שכן הוא מסייע להתגבר על מכשולים, תורם להגברת השרידות של הכוחות באמצעות ביצורים ומערכות מיגון שונות ופוגע בתשתיות האויב אותן הוא הורס״. סא״ל (מיל') יונתן גולדפוס, מפקד צוות הלימ"ה במקהנ״ר, מספר ל"קול המערכות" על פעילות החיל במהלך המלחמה, שמתאפיינת גם במתאר התת קרקעי של האויב
05 בדצמבר, 2023
00:12:00
משמעות הניצחון על הטרור
משמעות הניצחון על הטרור
הצג תיאור
הסתר תיאור
"המושג תמונת ניצחון, במשמעות של מציאות מדינית טובה יותר, פשוט לא קיים יותר. זו כבר לא מציאות שבה אחרי שהכרענו את האויב בשדה הקרב - אין לו כוח יותר לנהל מלחמה. היום זו מלחמה מסוג אחר לגמרי". אלוף (מיל׳) עמי איילון, ראש השב"כ ומפקד חיל הים לשעבר, בריאיון מעודכן ל"קול המערכות" על מהו ניצחון של הדמוקרטיה על הטרור, בעקבות מאמר שפורסם ב"מערכות" לפני כשנתיים. המאמר זמין לקריאה: www.maarachot.idf.il/13335
04 בדצמבר, 2023
00:18:26
תפקידו של חיל השריון במלחמה הנוכחית
תפקידו של חיל השריון במלחמה הנוכחית
הצג תיאור
הסתר תיאור
"לא הורגלנו להילחם בתוך יישובים ישראלים עם טנק, והתאמנו את עצמנו תוך כדי לחימה. נדרשנו להתאים את עצמנו ללחימה בשטחים סגורים". אל"ם (מיל') יוסי תורג׳מן, ראש תורת חיל שריון בחירום במקשנ״ר מספר לריאיון ל"קול המערכות" על תפקידו של חיל השיריון במערכה הנוכחית, על הלמידה המבצעית בשריון ועל סוגיית האמל"ח שמאפיינים את החיל
03 בדצמבר, 2023
00:13:28
עין אחת מזרחה: הטאלבאן, פקיסטאן ומלחמת "חרבות ברזל"
עין אחת מזרחה: הטאלבאן, פקיסטאן ומלחמת "חרבות ברזל"
הצג תיאור
הסתר תיאור
"חוסר תשומת הלב העולמית למשבר הפליטים שהטאלבאן מתמודד עימו עלול להביא להצטרפותו של הארגון לאיומים על ישראל ולעידוד הג'האד. בדרג המדיני ובמערכת הביטחון הישראלית חייבים שלא לזנוח את המעקב אחר הנעשה שם". סרן (מיל') עדו גדי רז, חוקר אפגניסטאן-פקיסטאן, סטודנט במסלול תל"ם לדוקטורט ביחסים בין-לאומיים במכון דיוויס, האוניברסיטה העברית בירושלים בריאיון ל"קול המערכות" בעקבות מאמר שכתב "למערכות": www.maarachot.idf.il/27987
29 בנובמבר, 2023
00:10:27
לחימה בשטח רווי הריסות
לחימה בשטח רווי הריסות
הצג תיאור
הסתר תיאור
"יכול להיות שתכננת משהו יום־יומיים לפני מבצע, ואז כשאתה מגיע לשטח אתה מבין שתוכניות האש שלך הרסו לגמרי את האזור. פתאום אתה מגיע לתא שטח שקשה לך לזהותו מרוב שהוא הרוס, מה שמוביל גם לפגיעה מורלית של האויב שרואה את כל התשתיות הצבאיות והאזרחיות שלו הרוסות". אל"ם ירון סימסולו, ראש תורת חי"ר וצנחנים בזרוע היבשה, בריאיון ל"קול המערכות" על לוחמה בשטח רווי הריסות, הקשיים והאתגרים הבטיחותיים
29 בנובמבר, 2023
00:11:52
על ההבדל בין טרור דתי לטרור אסלאמי
על ההבדל בין טרור דתי לטרור אסלאמי
הצג תיאור
הסתר תיאור
"טרור לאומני מונע מאידיאלים, מרצון לחיות את החיים הטובים בעולם הזה. בטרור דתי החיים הם חסרי תועלת כי המשמעות היחידה עבור הטרוריסט היא העולם הבא". אסף ישי, חוקר סייבר וטרור, בריאיון ל"קול המערכות" על מאמר שפרסם בנושא שינוי התפיסה בנוגע למעבר מטרור לאומני לטרור דתי ולמה חשוב להבדיל ביניהם. https://www.maarachot.idf.il/2023/%D7%92%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%95%D7%A0%D7%95%D7%AA/%D7%9E%D7%A2%D7%A8%D7%9B%D7%95%D7%AA-498/%D7%A9%D7%99%D7%A0%D7%95%D7%99-%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%A1%D7%94-%D7%98%D7%A8%D7%95%D7%A8-%D7%93%D7%AA%D7%99-%D7%95%D7%9C%D7%90-%D7%9C%D7%90%D7%95%D7%9E%D7%A0%D7%99/
28 בנובמבר, 2023
00:11:58
תמרון יבשתי בעידן המודרני
תמרון יבשתי בעידן המודרני
הצג תיאור
הסתר תיאור
"אני חושב שהתמרון של צה"ל כרגע מבוצע היטב. אנחנו מתמרנים בשטח קשה, שבו כמעט כל 10 מטרים אתה נכנס לתא שטח חדש וזאת נוסף למאמץ האבטחה המתמיד, 360 מעלות, לכל מה שיכול לצוץ מתחת לקרקע או מעליה. ההישגים של חמאס בתחום הזה מוגבלים מאוד". אלוף (מיל') יאיר גולן ל"קול המערכות" על התמרון הקרקעי בעידן המודרני, ועל מה שמאפיין בכך את הפעילות של צה"ל בעזה.
27 בנובמבר, 2023
00:06:38
"על הלמידה המבצעית ב"חרבות ברזל
"על הלמידה המבצעית ב"חרבות ברזל
הצג תיאור
הסתר תיאור
"איסוף המידע, עיבוד המידע, ההפקה שלו, יצירת סט הלקחים ולאחר מכן ההטמעה שלהם לוקחים מספר שבועות. פה אין לנו את הפריווילגיה הזאת" תא"ל (מיל') גיא חזות, ראש מערך הלמידה המבצעית בזרוע היבשה, בריאיון ל"קול המערכות" על החשיבות של הלמידה המבצעית תוך כדי הלחימה
26 בנובמבר, 2023
00:19:10
הזירה הימית במלחמה
הזירה הימית במלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
"הדבר הבולט פה הוא הסיפור של ההשתתפות של חיל הים בקרב היבשתי. זה בא לידי ביטוי הן בפעולות קומנדו כירורגיות של שייטת 13 והן בפעילות של שייטת 3, שמהווה צינור ארטילרי נוסף של צה"ל״. סא"ל (מיל') ד"ר אייל פינקו, חוקר מודיעין, סייבר וביטחון לאומי, על הפעילות הייחודית של חיל הים בלחימה
23 בנובמבר, 2023
00:07:12
טרור היברידי
טרור היברידי
הצג תיאור
הסתר תיאור
"ב־7 באוקטובר עברתי בחלק לא מבוטל מזירות הלחימה ומה שראיתי זה לא טרור היברידי אלא צבא לוחם". אלוף (מיל') יאיר גולן על מהו טרור היברידי והאם מה שקרה ב־7 באוקטובר היה אירוע שכזה
21 בנובמבר, 2023
00:07:52
איך מיירטים טיל או מל"ט?
איך מיירטים טיל או מל"ט?
הצג תיאור
הסתר תיאור
"הכל מתחיל בגילוי מערכות סנסורים, מכ"מים וסנסורים אלקטרואופטיים שמגלים שיש איום אווירי. הם יודעים לגלות את האיומים ולפי התנהגות המטרה גם לזהות את סוג האיום - למשל טיל בליסטי, מטוס, מל"ט או כל איום אחר". תא"ל (מיל') פיני יונגמן, לשעבר איש מערך ההגנה האווירית בצה"ל וכיום סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת העליונות האווירית ברפאל, מסביר בריאיון ל"קול המערכות" על האופן שבו מיירטות מערכות ההגנה האווירית את האיומים שנשלחים לישראל מקרוב ומרחוק
19 בנובמבר, 2023
00:11:49
איום הרחפנים
איום הרחפנים
הצג תיאור
הסתר תיאור
"הרחפנים משמשים לשתי מטרות מרכזיות: האחת, איסוף מודיעין בזמן אמת; השנייה, פגיעה בכוחותינו. מתחת לגחון של הרחפן מחברים מנגנון מכני שמטיל פצצות או רימון יד שהנצרה שלו פתוחה". סא"ל (מיל') ד"ר אייל פינקו, חוקר מודיעין, סייבר וביטחון לאומי, מסביר בריאיון ל"קול המערכות" על איום הרחפנים, מתי נולד ומהם האתגרים שהוא מציב לכוחות צה"ל
15 בנובמבר, 2023
00:07:22
מערך ההגנה מול החמאס
מערך ההגנה מול החמאס
הצג תיאור
הסתר תיאור
"במשך שנים יצרנו מול חמאס מערכת שקופה. חמאס למדו אותנו: את מגדלי התצפית, איך אנחנו אוספים מודיעין, מה חושף אותו ומה לא. הם למדו אפילו את הגדר היטב, את המכשול העילי והמכשול התחתי וכל מרכיב בהגנה שלנו שקוף מבחינתם. מה שראינו פה זו קריסה מוחלטת של ההגנה". אלוף (מיל') יאיר גולן, לשעבר סגן הרמטכ"ל, בריאיון ל"קול המערכות" על הלקחים המיידים שצריך להפיק, גם לרמת הדרג הטקטי הלוחם, על תפיסת ההגנה של צה"ל בעזה
14 בנובמבר, 2023
00:05:58
על תפיסת ההגנה האווירית של ישראל
על תפיסת ההגנה האווירית של ישראל
הצג תיאור
הסתר תיאור
"מדינת ישראל היא בעלת הניסיון הגדול ביותר בהפעלת מערכות הגנה אווירית והגנה מטילים, ולכן גם המוגנת ביותר בעולם מול איומים אלה". תא"ל (מיל') פיני יונגמן, לשעבר איש מערך ההגנה האווירית בצה"ל וכיום סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת העליונות האווירית ברפאל, על סוגי ההגנה האווירית, על האיומים השונים ועל ההתמודדות עימם.
13 בנובמבר, 2023
00:17:07
יחיא סנואר: דיוקנו של מנהיג חמאס
יחיא סנואר: דיוקנו של מנהיג חמאס
הצג תיאור
הסתר תיאור
"כבר לפני מספר שנים נשא יחיא סנואר נאום שבו גילה שחמאס מסוגל לירות אל עבר גוש דן במשך חצי שנה. ללמדך שחמאס מוכן מראש למערכה ממושכת עם ישראל, וצריך לקחת את זה בחשבון". ההיסטוריון וחוקר חמאס, גיא אביעד, בריאיון ל"קול המערכות" שבו הוא משרטט את דיוקנו של מנהיג חמאס, על ההיכרות העמוקה שלו עם ישראל ומה שמניע אותו.
08 בנובמבר, 2023
00:11:40
מה בין חמאס לג'האד האסלאמי?
מה בין חמאס לג'האד האסלאמי?
הצג תיאור
הסתר תיאור
"אפשר להמשיל את זה לציפור בעלת שתי כנפיים, ששתיהן אוכלות מאותו מקור איראני". לפני כמה שנים יצא לאור בהוצאת "מערכות" הספר לקסיקון חמאס. מחבר הספר, ההיסטוריון וחוקר חמאס גיא אביעד, "מעדכן" בשיחה ל"קול המערכות" את הערכים בלקסיקון, סוקר את התפתחות התנועה בשנים האחרונות ומדגיש את ההבדלים בינה ובין הג'האד האסלאמי
07 בנובמבר, 2023
00:10:22
עקרונות הלוחמה בשטח בנוי
עקרונות הלוחמה בשטח בנוי
הצג תיאור
הסתר תיאור
"אם בעבר היינו רגילים לראות אוגדות, דיוויזיות שעושות תמרונים עם טנקים והמשקפת הייתה נותנת לך את המודיעין הכי מעמיק, הרי שהיום אנחנו מדברים על 'האויב הנעלם'. זהו אויב שאתה לא רואה אותו והוא נמצא בעמדת יתרון - הוא רואה אותנו ראשון, הוא מגן ואנחנו תוקפים, הוא נסתר ואנחנו נעים". אלוף (מיל') גיא צור, לשעבר מפקד זרוע היבשה, על אחד האתגרים המרכזיים של הלוחמה בשטח בנוי. בריאיון ל"קול המערכות" מרחיב צור על עקרונות הלש"ב ומה השתנה בתפיסה מאז 7 באוקטובר
06 בנובמבר, 2023
00:11:36
האתגרים של מערך ההגנה בשטח
האתגרים של מערך ההגנה בשטח
הצג תיאור
הסתר תיאור
"אנחנו מזהים רחפני אויב רבים, וצריך להיות מוכנים לקבל אותם. באחד האירועים רחפן אויב הטיל עלינו חימוש. הכוחות לא הסתכלו למעלה, לא היו מוכנים לזה, והוא הצליח להגיע ממש מעל הכוחות שלנו". אל"ם ירון סימסולו, ראש תורת חי"ר וצנחנים, על אחד האתגרים של ההגנה בזמן המלחמה בעזה. בריאיון ל"קול המערכות" מדבר אל"ם סימסולו על הגנה במבצעי לחימה שונים, ועל טכניקות שונות של הגנה בקרב.
05 בנובמבר, 2023
00:16:53
החות'ים: איום מתימן
החות'ים: איום מתימן
הצג תיאור
הסתר תיאור
"החות'ים מבקשים להפוך את עצמם לשחקן שאי אפשר להתעלם ממנו בכל מציאות עתידתית בתימן. הם אמנם אחת הזרועות של התמנון האיראני, אבל יש להם אג'נדה תימנית. הם גם אנטי סעודים מובהקים, ולכן תימן הופכת להיות שטח הפקר של רעיונות שונים שעושים מלחמה בשם שחקן אזורי או גלובלי. כל זה קורה במדינה כושלת שבה איראן נכנסת לתמונה". פרופ' עוזי רבי, ראש מרכז דיין באוניברסיטת תל אביב ומחבר הספר "תימן: אנטומיה של מדינה כושלת", בריאיון ל"קול המערכות" על האיום החדש מתימן
01 בנובמבר, 2023
00:20:04
התווך התת קרקעי בעזה
התווך התת קרקעי בעזה
הצג תיאור
הסתר תיאור
"זה קומפלקס של מנהרות שמאפשרות תנועה במפלסים שונים של עומק הקרקע. חדרים שמשמשים לצורכי פיקוד ושליטה, חדרים שמשמשים לאחסון, חדרים שמשמשים כמחסה ללוחמים ששוהים מתחת לפני הקרקע כך שיש להם מתחת את כל הפונקציות הדרושות כדי שניתן יהיה להישאר שם לשהיות ממושכות". אל"ם (מיל') ד"ר שאול שי מהמכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן על המנהרות בעזה, בפרק של "קול המערכות" על ההיסטוריה של המנהרות ברצועת עזה, הסוגים השונים שלהן והאתגר שהן מהוות לצה"ל.
31 באוקטובר, 2023
00:20:10
המורכבות בלוחמה בשטח בנוי
המורכבות בלוחמה בשטח בנוי
הצג תיאור
הסתר תיאור
"אנחנו מדברים על מנהרות צרות, מורכבות. אם יהיה לך נפגעים מה עושים? צריך לחלץ אותם לאחור. יש בעיות קשר מתחת לקרקע, ולא בטוח שהן פתירות כרגע אצל כולם". ד"ר דוד דוכן, עמית מחקר במכון ICT בהרצליה ומתמחה באסלאם רדיקלי, בריאיון ל"קול המערכות" על המורכבות של לוחמה בשטח בנוי.
26 באוקטובר, 2023
00:14:28
מהי יחידת הנוחבה, הכח המיוחד של חמאס?
מהי יחידת הנוחבה, הכח המיוחד של חמאס?
הצג תיאור
הסתר תיאור
רק בימים האחרונים, בעקבות מתקפת ה-7 באוקטובר, נחשף הציבור הישראלי ל"נוחבה", הכח המיוחד של החמאס. מתברר, שלא כל אחד יכול להתקבל לנוחבה. "יש להם סלקציה ראשונית וקפדנית מאד. אתה צריך להיות גם טוב מבחינה ביצועית, גם קנאי וגם נאמן מאד למטרה", מסביר ד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטיניים באוניברסיטת תל אביב ולשעבר יועץ מתאם פעולות הממשלה בשטחים וראש הזירה הפלסטינית באמ"ן,. בראיון ל"קול המערכות" סוקר ד"ר מילשטיין את התפתחות היחידה, מה מייחד אותה ואת דרכי פעולתה.
24 באוקטובר, 2023
00:15:39
איפה היה הדור הצעיר בעזה ב-7 באוקטובר?
איפה היה הדור הצעיר בעזה ב-7 באוקטובר?
הצג תיאור
הסתר תיאור
ד"ר מיכאל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטיניים באוניברסיטת תל אביב ולשעבר יועץ מתאם פעולות הממשלה בשטחים וראש הזירה הפלסטינית באמ"ן, סוקר בראיון ל"קול המערכות" את הדור הצעיר של עזה. מה היה חלקו במתקפה של ה-7 באוקטובר ולאן פניו בעתיד האם יהווה הדור הזה הזדמנות לשינוי, כשיתחיל המהלך האסטרטגי של ישראל בניסיון לכונן סדר חדש בעזה?
24 באוקטובר, 2023
00:09:25
האם מתקפת הפתע של חמאס היא 9/11 של ישראל?
האם מתקפת הפתע של חמאס היא 9/11 של ישראל?
הצג תיאור
הסתר תיאור
יורם שוויצר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) מסביר בראיון ל"קול המערכות" על המחשבה המערבית השגויה שצריך פרובוקציה או עילה מקדימה לפעולות טרור, כמו זאת של אל־קאעדה ב־11 בספטמבר 2001 או של חמאס ב־7 באוקטובר 2023. שווייצר מדבר על התפתחות שני ארגוני הטרור, ועונה על השאלה האם חמאס הוא באמת דאעש?
23 באוקטובר, 2023
00:12:24
הלוחמה הפסיכולוגית של חמאס
הלוחמה הפסיכולוגית של חמאס
הצג תיאור
הסתר תיאור
"אנשי חמאס צוידו במצלמות גו פרו ומצלמות ראש ומצלמות גוף, למי שלא היה את זה- היה לו טלפון נייד או טלפון חכם שבעזרתו הם צילמו. המטרה היתה להשתמש בצילומים הללו כדי לשתק מפחד את קהל האויב." ד"ר רון שלייפר חוקר לוחמה פסיכולוגית בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל מסביר בריאיון ל"קול המערכות" על התרבות החאמסית ועל לוחמה פסיכולוגית במלחמת "חורבות ברזל" ומה שעומד מאחוריה.
23 באוקטובר, 2023
00:16:44
מה מניע לוחם להסתער בשדה הקרב?
מה מניע לוחם להסתער בשדה הקרב?
הצג תיאור
הסתר תיאור
ד"ר ראובן גל, ממוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית בטכניון, ולשעבר ראש ממד"ה, מסביר בראיון ל"קול המערכות" על הסיבות שמניעות לוחם להתסער בשדה הקרב.
17 באוקטובר, 2023
00:09:55
מה זה חוסן לאומי ולמה הוא חשוב במלחמה?
מה זה חוסן לאומי ולמה הוא חשוב במלחמה?
הצג תיאור
הסתר תיאור
עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" נכנס המושג חוסן לאומי לסדר היום הציבורי. ד"ר ראובן גל ממוסד שמואל נאמן למחקר מדיניות לאומית בטכניון, ולשעבר ראש ממד"ה, מסביר מה זה חוסן לאומי, מה מרכיב אותו ולמה הוא חשוב בכלל ובתקופת מלחמה בפרט.
17 באוקטובר, 2023
00:12:08
קולות מלחמה |אין לך מה לדאוג
קולות מלחמה |אין לך מה לדאוג
הצג תיאור
הסתר תיאור
מכתב שכתב גיורא אליגון מהחזית הדרומית במלחמת יום הכיפורים לאחותו, תלמה, היתה ההשראה לשיר "אין לך מה לדאוג". בפרק הזה נספר על השיר שהפך ללהיט, האווירה באותה תקופה ועל עוד שני שירים שכתבה תלמה אליגון במלחמה ההיא
31 באוגוסט, 2023
00:18:44
כושר גופני כמרכיב חשוב בהכנת הלוחם למלחמה
כושר גופני כמרכיב חשוב בהכנת הלוחם למלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
אל"ם (מיל') אבי דהן, מפקד מערך כושר קרבי בצה"ל מדבר בשיחה עם "מערכות בשידור" על הכושר הגופני כמרכיב חשוב בהכנת הלוחם למלחמה הבאה, התפיסה החדשה של צה"ל בנושא, לאן נעלם בוחן בר-אור, מה הקשר בין חוסן גופני לחוסן מנטלי ולמה הריצה היא לא חזות הכל.
13 ביוני, 2023
00:14:43
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום - פרק שישי
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום - פרק שישי
הצג תיאור
הסתר תיאור
מגמות של הקרב המשולב בהווה צח משה
22 במרץ, 2023
00:21:26
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום - פרק חמישי
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום - פרק חמישי
הצג תיאור
הסתר תיאור
הקרב המשולב והמשותף 2006-2014 דותן דרוק
22 במרץ, 2023
00:16:35
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום - פרק רביעי
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום - פרק רביעי
הצג תיאור
הסתר תיאור
סוף שנות ה90 ועד מלחמת לבנון השנייה 2006 יגיל הנקין
22 במרץ, 2023
00:19:28
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום - פרק שלישי
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום - פרק שלישי
הצג תיאור
הסתר תיאור
מלחמת לבנון הראשונה ועד סוף שנות ה90 עם תא"ל במיל' ד"ר מאיר פינקל
15 במרץ, 2023
00:14:16
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום - פרק שני
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום - פרק שני
הצג תיאור
הסתר תיאור
בניין כוח צה"ל וחילות השדה ממלחמת יום הכיפורים ועד מבצע שלג עם אל"ם בועז זלמנוביץ
15 במרץ, 2023
00:18:54
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום פרק ראשון - מבוא
כלים שלובים, התפתחות הקרב המשולב בצה"ל מאז ועד היום פרק ראשון - מבוא
הצג תיאור
הסתר תיאור
תא"ל במיל' ד"ר מאיר פינקל ראש תחום מחקר במכון דדו, שסוקר גם את התפתחות הקרב המשולב עד מלחמת יום הכיפורים
15 במרץ, 2023
00:19:16
ראיון מערכות: ”צבא העם – הנכס הכי מרכזי שיש לצבא לוחם במדינה כמו שלנו”
ראיון מערכות: ”צבא העם – הנכס הכי מרכזי שיש לצבא לוחם במדינה כמו שלנו”
הצג תיאור
הסתר תיאור
”ביקורת אזרחית היא דבר חשוב לגוף צבאי. לחץ ציבורי הביא אותנו להיות הרבה יותר מקצועיים וטובים”. ראיון מערכות עם תא”ל אופיר ליויוס, קצין החינוך והנוער הראשי, על יחסי צבא–חברה, ממלכתיות, התמודדות עם המוטיבציה לגיוס ומודל צבא העם
09 במרץ, 2023
00:39:57
ראיון מערכות עם מפקד מפקדת העומק ומפקד המכללות הצבאיות אלוף איתי וירוב
ראיון מערכות עם מפקד מפקדת העומק ומפקד המכללות הצבאיות אלוף איתי וירוב
הצג תיאור
הסתר תיאור
על השילוב בין עומק מחשבתי ועומק פיזי במכללות הצבאיות
23 בנובמבר, 2022
00:19:56
הטנק: רלוונטי היום יותר מתמיד
הטנק: רלוונטי היום יותר מתמיד
הצג תיאור
הסתר תיאור
”כאשר החדשנות פוגשת את המסורתיות, המסורת תמשיך לנסוע על אותה קרקע, על אותו כפל קרקע, על אותו ג'עג'וע ועם אותו נהג או מפקד, שאם אינו מיומן ייכנס לשיפוע צד. אותה מסורת תפגוש בחדשנות, ומשם אפשר רק לדמיין”. ריאיון "מערכות" עם קשנ”ר היוצא תא”ל אוהד נג'מה על שריון בעבר, בהווה ובעיקר בעתיד
11 באוגוסט, 2022
00:32:19
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – האבולוציה של החירום
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – האבולוציה של החירום
הצג תיאור
הסתר תיאור
היא ניזונה ממלחמות וקופאת בעיתות שלום – כבר אלפי שנים שהמילה חירום משתכללת ויוצרת ביטויים חדשים, משעת חירום ועד נחיתת חירום, ואפשר לנחש מדוע מאה השנים האחרונות הן תור הזהב שלה. מתי דוברי העברית לא השתמשו כלל במילה חירום? באיזו מלחמה נולד הצירוף מצב חירום? ואיפה מתועד שלב ביניים נדיר בתהליך הלידה של צירוף חדש?
11 באוגוסט, 2022
00:03:52
קולות מסמינר בין לאומי בנושא תימן
קולות מסמינר בין לאומי בנושא תימן
הצג תיאור
הסתר תיאור
הסמינר הבין לאומי בנושא תימן כלל דיונים בהיבטים האסטרטגים והטקטיים מכל הזוויות הרלוונטיות בישראל ולבנות בריתה. בסמינר השתתפו נציגים של איחוד האמירויות, ארצות הברית ובריטניה. להלן תמצית הדברים כפי ששמענו מפי הדוברים עצמם
13 ביולי, 2022
00:03:00
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – כטב"ם וכטמ"ם
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – כטב"ם וכטמ"ם
הצג תיאור
הסתר תיאור
במקביל להתפתחות הטכנולוגית בעולם התעופה, העברית קולטת לתוכה עוד ועוד מונחים חדשים, וכיום אפשר לראות איך חלקם ממש מתחרים זה בזה. האם אפשר לנבא אילו מילים ישרדו בפי הדוברים? מה אפשר ללמוד מ''קרב מילים'' מפורסם שהחל לפני מאה שנה? ומה צה''ל ייבא בחשאי מחנות צעצועים בארצות־הברית?
07 ביולי, 2022
00:04:42
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – הבור בקריה
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – הבור בקריה
הצג תיאור
הסתר תיאור
כשמדובר על הבור בקריה, רב הסודי על הבלמ"ס. זו הזדמנות לחשוף משהו, לפחות מבחינה לשונית, על הכינוי שדבק בחמ"ל של הפיקוד העליון. ככל שמעמיקים במילה בור מגלים עד כמה היא מסתעפת וחוצה תקופות היסטוריות – היא מרמזת על טכנולוגיות שהיו נהוגות בימי קדם וקושרת עצמה לימי מלחמת דוד בפלשתים.
16 ביוני, 2022
00:04:09
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – תִּמְרוּן
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – תִּמְרוּן
הצג תיאור
הסתר תיאור
ממילה שנולדה כחלק מהמאמץ להחיות את השפה העברית לאחת המילים החשובות בשיח הצבאי – המילה תמרון עברה גלגולי משמעות מפתיעים במאה השנים האחרונות, ומשמעויותיה ממשיכות לתמרן עד היום בין הלשון הצבאית לאזרחית. מי חתום עליה? כמה שפות הוא גייס לצורך המצאתה? ומהו ההקשר הצבאי המדויק שהתייחד לה בימינו?
02 ביוני, 2022
00:04:22
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – מַשּׂוּאה
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – מַשּׂוּאה
הצג תיאור
הסתר תיאור
כיום כל מפקד בצה"ל בדרג האופרטיבי הטקטי מכיר את המערכת המבצעית "משואה". מה הקשר בינה לבין משואות יום העצמאות, איפה הציבו בימי קדם תשתיות לתקשורת מהירה ואיך התמודדו לפני 2000 שנה עם פרצות אבטחה?
18 במאי, 2022
00:03:53
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – יום העצמאות
הגזרה – הפינה הלשונית של מערכות – יום העצמאות
הצג תיאור
הסתר תיאור
יום העצמאות הוא הזדמנות להיזכר במצעדים הצבאיים שצה"ל נהג לערוך בעבר. עם זאת בשנותיה הראשונות של ישראל לא הייתה לצה"ל מנגינה רשמית שתלווה את מצעדיו ולדוברי העברית לא היה מונח עברי שיתאר את המנגינה הזו. "מערכות" בפינה שבועית חדשה שתסתכל על השפה העברית דרך כוונת צבאית.
03 במאי, 2022
00:03:23
מבצע "חומת מגן" - גרסת הרמטכ"ל
מבצע "חומת מגן" - גרסת הרמטכ"ל
הצג תיאור
הסתר תיאור
עשרים שנים אחרי מבצע "חומת מגן", ריאיון "מערכות" עם הרמטכ"ל דאז רא"ל (מיל') שאול מופז. "בסופו של דבר המפקדים ביחידותיהם הם שומרי הסף של ישראל, ואם אתה מוכן - גם אם המודיעין לא התריע ולא הייתה לך את פיסת התצ"א האחרונה שהיית זקוק לה כדי לנצח - האימונים יספקו לך את היכולות הנדרשות"
06 באפריל, 2022
00:42:22
חדשנות צבאית - גזירת גורל או תוכנית עבודה ?
חדשנות צבאית - גזירת גורל או תוכנית עבודה ?
הצג תיאור
הסתר תיאור
סא"ל דב רז, רע"ן פלטפורמות במחלקת אמל"ח, זרוע הים
13 במרץ, 2022
00:24:03
הקשב! "מערכות" בשמע - שמונת העקרונות של לוחמה אורבנית, ומדוע אנו חייבים לשנות אותם. (מאמר של ג'ון ספנסר, גיליון 492)
הקשב! "מערכות" בשמע - שמונת העקרונות של לוחמה אורבנית, ומדוע אנו חייבים לשנות אותם. (מאמר של ג'ון ספנסר, גיליון 492)
הצג תיאור
הסתר תיאור
מכיוון שצבאות מודרניים אינם מבינים לעומק את התקפת העיר ולא רואים בה לוחמת עמדות מבוססת שטח, הם מיישמים את העקרונות, הכלים והשיטות של לוחמת תמרון מבוססת אויב - הנשענים על תמרון וכוח אש. בסופו של דבר, אי הבנה בסיסית זו מובילה לחורבן של הרים שלמות, בניין אחר בניין. אתם מוזמנים להאזין למאמר המוקרא של ג'ון ספנסר, יו"ר לימודי לוחמה אורבנית ב-Modern war institute, מנהל שותף פרויקט הלוחמה האורבנית של MWI ומנחה הפודקאסט של פרויקט הלוחמה האורבנית. בעבר שימש בעמית מחקר בקבוצת המחקרים האסטרטגים של המטכ"ל האמריקני. שירת 25 שנה בחיל חי"ר, כולל שני סבבי לחימה בעיראק. המאמר פורסם בגיליון 492 של "מערכות" (ינואר 2022): https://bit.ly/3rv6lrm
03 בפברואר, 2022
00:41:03
ריאיון "מערכות" - לא פה לא שם
ריאיון "מערכות" - לא פה לא שם
הצג תיאור
הסתר תיאור
ריאיון עם אל"ם (מיל') ד"ר מיכאל מילשטיין על ספרו החדש בנושא הדור הפלסטיני הצעיר
31 בינואר, 2022
00:00:04
מתחנות חלל צבאיות ועד דגל ישראל בחלל - פודקאסט של "מערכות" בשיתוף עם מפא"ת
מתחנות חלל צבאיות ועד דגל ישראל בחלל - פודקאסט של "מערכות" בשיתוף עם מפא"ת
הצג תיאור
הסתר תיאור
ריאיון עם רס"ן יואב
05 בינואר, 2022
00:00:04
על הטקטיקה - על הספר וחשיבותו למפקדי צה"ל
על הטקטיקה - על הספר וחשיבותו למפקדי צה"ל
הצג תיאור
הסתר תיאור
על הטקטיקה - על הספר וחשיבותו למפקדי צה"ל
02 בדצמבר, 2021
00:02:22
"האחים המוסלמים - אז והיום" - הרצאתו של ראש מרכז דיין באוניברסיטת תל־אביב, פרופ' עוזי רבי
"האחים המוסלמים - אז והיום" - הרצאתו של ראש מרכז דיין באוניברסיטת תל־אביב, פרופ' עוזי רבי
הצג תיאור
הסתר תיאור
הדברים נאמרו במסגרת אירוע ההשקה הדיגיטלי של הספרים המתורגמים של הוגי הדעות של "האחים המוסלמים" - חסן אל־בנא וסייד קוטב. הספרים יצאו לאור במסגרת שיתוף פעולה בין "מערכות" למרכז דיין באוניברסיטת תל־אביב.
31 באוקטובר, 2021
00:06:59
הכרת תרבות האויב כחלק מהמקצוע הצבאי - הרצאתו של תא"ל דדו בר־כליפא, מפקד בית הספר למלחמה במכללות הצבאיות ומפקד עוצבת סיני.
הכרת תרבות האויב כחלק מהמקצוע הצבאי - הרצאתו של תא"ל דדו בר־כליפא, מפקד בית הספר למלחמה במכללות הצבאיות ומפקד עוצבת סיני.
הצג תיאור
הסתר תיאור
הדברים נאמרו במסגרת אירוע ההשקה הדיגיטלי של הספרים המתורגמים של הוגי הדעות של "האחים המוסלמים" - חסן אל־בנא וסייד קוטב. הספרים יצאו לאור במסגרת שיתוף פעולה בין "מערכות" למרכז דיין באוניברסיטת תל־אביב.
31 באוקטובר, 2021
00:06:25
ד"ר אפרים ברק מדבר על עבודת התרגום של כתבי חסן אל־בנא וסייד קוטב
ד"ר אפרים ברק מדבר על עבודת התרגום של כתבי חסן אל־בנא וסייד קוטב
הצג תיאור
הסתר תיאור
הדברים נאמרו במסגרת אירוע ההשקה הדיגיטלי של הספרים המתורגמים של הוגי הדעות של "האחים המוסלמים" - חסן אל־בנא וסייד קוטב. הספרים יצאו לאור במסגרת שיתוף פעולה בין "מערכות" למרכז דיין באוניברסיטת תל־אביב.
31 באוקטובר, 2021
00:11:09
דברי הפתיחה של מפקד "מערכות", ד"ר אמיר גילת, באירוע ההשקה הדיגיטלי של הספרים המתורגמים של הוגי הדעות של "האחים המוסלמים" - חסן אל־בנא וסייד קוטב
דברי הפתיחה של מפקד "מערכות", ד"ר אמיר גילת, באירוע ההשקה הדיגיטלי של הספרים המתורגמים של הוגי הדעות של "האחים המוסלמים" - חסן אל־בנא וסייד קוטב
הצג תיאור
הסתר תיאור
הדברים נאמרו במסגרת אירוע ההשקה הדיגיטלי של הספרים המתורגמים של הוגי הדעות של "האחים המוסלמים" - חסן אל־בנא וסייד קוטב. הספרים יצאו לאור במסגרת שיתוף פעולה בין "מערכות" למרכז דיין באוניברסיטת תל־אביב.
31 באוקטובר, 2021
00:01:34
האמנם רצון הפרט
האמנם רצון הפרט
הצג תיאור
הסתר תיאור
האמנם רצון הפרט - מרכיבי המוטיבציה לבחירת מסלול השירות בצה"ל/ גב' ענת וולדמן, ד"ר רוני טיארג'אן־אור, ד"ר ראובן גל.
12 באוקטובר, 2021
00:01:38
היסטוריוגרפיה של הלם הקרב על המסך הישראלי/ד"ר אדם צחי
היסטוריוגרפיה של הלם הקרב על המסך הישראלי/ד"ר אדם צחי
הצג תיאור
הסתר תיאור
היסטוריוגרפיה של הלם הקרב על המסך הישראלי/ד"ר אדם צחי
12 באוקטובר, 2021
00:08:48
על ממשל ומשילות במערכת הגרעין הישראלית:
על ממשל ומשילות במערכת הגרעין הישראלית:
הצג תיאור
הסתר תיאור
עיון היסטורי ראשוני/ פרופ' אבנר כהן.
12 באוקטובר, 2021
00:01:05
מיקרו-סוציולוגיה של מלחמות חדשות -
מיקרו-סוציולוגיה של מלחמות חדשות -
הצג תיאור
הסתר תיאור
ניתוח חזותי של פיגועי טרור במהלך "אנתפאדת היחידים"/ פרופ' עוזי בן־שלום, גב' רינת משה, ד"ר רוני מש, ד"ר עמית דביר.
12 באוקטובר, 2021
00:04:37
על התמרון והאימונים לקראתו
על התמרון והאימונים לקראתו
הצג תיאור
הסתר תיאור
עידן המערכות המוגבלות שהתאפיין בפערי עוצמה אדירים בין ישראל ואויביה הסתיים. צה"ל נדרש לפעול בעידן חדש, עידן ההכרעה.
16 באוגוסט, 2021
00:21:32
"כנגד כל הסיכויים" סיפור חייו של אלוף מוסה פלד - מפקד מערכות ד"ר אמיר גילת בשיחה עם מחבר הספר דודו הלוי
"כנגד כל הסיכויים" סיפור חייו של אלוף מוסה פלד - מפקד מערכות ד"ר אמיר גילת בשיחה עם מחבר הספר דודו הלוי
הצג תיאור
הסתר תיאור
מתוך "יומן מערכות"
20 ביוני, 2021
00:10:15
הרצאת הסיכום של כנס "איך חוקרים מלחמה?" - אלון קדיש
הרצאת הסיכום של כנס "איך חוקרים מלחמה?" - אלון קדיש
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:18:14
הרצאה של דן שיפטן : בנושא הזיקה בין יעדים לאומיים לבין התנהלות במלחמה והערכת תוצאותיה - נדבך חלש בחקר מלחמות ישראל , כנס איך חוקרים מלחמה
הרצאה של דן שיפטן : בנושא הזיקה בין יעדים לאומיים לבין התנהלות במלחמה והערכת תוצאותיה - נדבך חלש בחקר מלחמות ישראל , כנס איך חוקרים מלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:19:08
הרצאה של ארז מייזל : בנושא מדינת ישראל , העדה הדרוזית והכיבוש המתואם של שפרעם (14-13 ביולי 1948), מקרה בוחן מוצלח של קישור מבצעי , כנס איך חוקרים מלחמה
הרצאה של ארז מייזל : בנושא מדינת ישראל , העדה הדרוזית והכיבוש המתואם של שפרעם (14-13 ביולי 1948), מקרה בוחן מוצלח של קישור מבצעי , כנס איך חוקרים מלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:19:50
הרצאה של פרופ' עוזי בן שלום : בנושא התנסות יום-יומית בלוחמת מנהרות–ניתוח ראיונות עם לוחמים ומפקדים בחיל ההנדסה הקרבית של צה"ל , כנס איך חוקרים מלחמה
הרצאה של פרופ' עוזי בן שלום : בנושא התנסות יום-יומית בלוחמת מנהרות–ניתוח ראיונות עם לוחמים ומפקדים בחיל ההנדסה הקרבית של צה"ל , כנס איך חוקרים מלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:20:31
הרצאה של דן ברק : בנושא בניין הכוח לקרבות אוויר בחיל האוויר הישראלי, 1967-1947 , כנס איך חוקרים מלחמה
הרצאה של דן ברק : בנושא בניין הכוח לקרבות אוויר בחיל האוויר הישראלי, 1967-1947 , כנס איך חוקרים מלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:20:47
הרצאה של ד"ר יובל שחר : בנושא המלחמה פנים רבות לה - היסטוריה וארכיאולוגיה של המלחמה בארץ ישראל. מה מתאר היסטוריון צבאי? מקרה הבוחן של מצדה , כנס איך חוקרים מלחמה
הרצאה של ד"ר יובל שחר : בנושא המלחמה פנים רבות לה - היסטוריה וארכיאולוגיה של המלחמה בארץ ישראל. מה מתאר היסטוריון צבאי? מקרה הבוחן של מצדה , כנס איך חוקרים מלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:20:58
הרצאה של יניב פרידמן : בנושא כיצד חוקרים מדיניות הפעלת כוח – המקרה של ממשלת אשכול הראשונה 1966-1963 , כנס איך חוקרים מלחמה
הרצאה של יניב פרידמן : בנושא כיצד חוקרים מדיניות הפעלת כוח – המקרה של ממשלת אשכול הראשונה 1966-1963 , כנס איך חוקרים מלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:21:01
הרצאה של עודד מגידו : בנושא מה השתבש? - מחקר מיקרו-היסטורי ככלי לבירור הגורמים לכישלון צה"ל בחזית הדרום בשבוע הראשון של מלחמת יום הכיפורים , כנס איך חוקרים מלחמה
הרצאה של עודד מגידו : בנושא מה השתבש? - מחקר מיקרו-היסטורי ככלי לבירור הגורמים לכישלון צה"ל בחזית הדרום בשבוע הראשון של מלחמת יום הכיפורים , כנס איך חוקרים מלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:19:41
הרצאה של גדעון שרב : בנושא העבר כפתח דבר – חשיבות לימוד ההיסטוריה הצבאית בהכשרת הקצונה הזוטרה , כנס איך חוקרים מלחמה
הרצאה של גדעון שרב : בנושא העבר כפתח דבר – חשיבות לימוד ההיסטוריה הצבאית בהכשרת הקצונה הזוטרה , כנס איך חוקרים מלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:20:22
הרצאה של בועז זלמנוביץ' : בנושא מבצע ליטני כמקרה בוחן לשיטות במחקר , כנס איך חוקרים מלחמה
הרצאה של בועז זלמנוביץ' : בנושא מבצע ליטני כמקרה בוחן לשיטות במחקר , כנס איך חוקרים מלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:20:26
הרצאה של דותן דרוק : בנושא מחקר והוראה של היסטוריה צבאית בהכשרות הפיקוד והמטה של צה"ל , כנס איך חוקרים מלחמה
הרצאה של דותן דרוק : בנושא מחקר והוראה של היסטוריה צבאית בהכשרות הפיקוד והמטה של צה"ל , כנס איך חוקרים מלחמה
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:15:45
הרצאת הפתיחה של כנס "איך חוקרים מלחמה?" - ד"ר טל טובי
הרצאת הפתיחה של כנס "איך חוקרים מלחמה?" - ד"ר טל טובי
הצג תיאור
הסתר תיאור
בשיתוף עם מחלקת ההיסטוריה של צה"ל והמחלקה להיסטוריה של אוניברסיטת בר אילן
09 במאי, 2021
00:23:42
דברי הפתיחה בכנס "איך חוקרים מלחמה?" - ד"ר אלי מיכלסון
דברי הפתיחה בכנס "איך חוקרים מלחמה?" - ד"ר אלי מיכלסון
הצג תיאור
הסתר תיאור
דברי הפתיחה בכנס "איך חוקרים מלחמה?" - ד"ר אלי מיכלסון
07 במאי, 2021
00:07:32
"פרק 5 : החברה הישראלית והביטחון - מתוך "תפיסת הביטחון של ישראל
"פרק 5 : החברה הישראלית והביטחון - מתוך "תפיסת הביטחון של ישראל
הצג תיאור
הסתר תיאור
שיחות עם ד"ר צ'ק פרייליך - סגן יו"ר המועצה לביטחון לאומי
29 באפריל, 2021
00:05:45
"פרק 4 : הגרעין הישראלי - מתוך "תפיסת הביטחון של ישראל
"פרק 4 : הגרעין הישראלי - מתוך "תפיסת הביטחון של ישראל
הצג תיאור
הסתר תיאור
שיחות עם ד"ר צ'ק פרייליך - סגן יו"ר המועצה לביטחון לאומי
29 באפריל, 2021
00:08:14
פרק 3 : האיומים הלא צבאיים - מתוך "תפיסת הביטחון של ישראל"
פרק 3 : האיומים הלא צבאיים - מתוך "תפיסת הביטחון של ישראל"
הצג תיאור
הסתר תיאור
שיחות עם ד"ר צ'ק פרייליך - סגן יו"ר המועצה לביטחון לאומי
29 באפריל, 2021
00:07:48
"פרק 2 : יחסי החוץ של ישראל - מתוך "תפיסת הביטחון של ישראל
"פרק 2 : יחסי החוץ של ישראל - מתוך "תפיסת הביטחון של ישראל
הצג תיאור
הסתר תיאור
שיחות עם ד"ר צ'ק פרייליך - סגן יו"ר המועצה לביטחון לאומי
29 באפריל, 2021
00:09:07
"פרק 1 : האיום האיראני - מתוך "תפיסת הביטחון של ישראל
"פרק 1 : האיום האיראני - מתוך "תפיסת הביטחון של ישראל
הצג תיאור
הסתר תיאור
שיחות עם ד"ר צ'ק פרייליך - סגן יו"ר המועצה לביטחון לאומי
29 באפריל, 2021
00:14:49
צבא עם וזכויות נכי צה"ל - צבא חברה וביטחון לאומי
צבא עם וזכויות נכי צה"ל - צבא חברה וביטחון לאומי
הצג תיאור
הסתר תיאור
תקציר מאמרה של עו"ד רינת גולד גזית
29 באפריל, 2021
00:01:25
חדר משלהן בצבא ההגנה לישראל? - חוויותיהן של תומכות לחימה בחדרי מלחמה קדמיים
חדר משלהן בצבא ההגנה לישראל? - חוויותיהן של תומכות לחימה בחדרי מלחמה קדמיים
הצג תיאור
הסתר תיאור
תקציר מאמרה של פרופ' אילת הראל־שלו
29 באפריל, 2021
00:01:57
עוד פודקאסטים שיעניינו אותך
זוהרה אלפסייה מאת יובל מרקוביץ
ארץ עתיקה
סיפורים מלבנון
שוד השעונים הגדול
אמריקה בייבי
שקט חופרים
המאה ה-20: שנה בשעה The 20th century: a year in an hour
המכון למורשת בן-גוריון
הפרשה
אבא של יונתן והבן שלו
שבת עולמית עם יצחק נוי Israel History Podcast
החזית