מנהלי הקהילות מלאים בכוח, משלוחי פיצה באמצעות רכב אוטונומי והאצבע המזויפת שתעזור להגן על המידע שלנו
באוניברסיטת מישיגן יצרו אצבע מזוייפת
ראינו כבר במכסחי המיתוסים שאפשר לקחת חפץ שמישהו החזיק, לסרוק ממנו את טביעת האצבע שלו, להדפיס אותה בתלת מימד או לחרוט אותה ולפרוץ מנעולים שמבוססים על טביעת אצבע.
מאז הפרק ההוא הטכנולוגיה קצת השתכללה. סמארטפונים אמורים לקרוא אצבעות בצורה חכמה יותר ולהבין אם מדובר באצבע אמיתת. השימוש בסורק הוא רק לא לפתיחת הטלפון (שכל החיים שלנו שם), אלא גם לכניסה לשחבון הבנק, לאישור תשלומים ועוד דברים. מצד שני, תמיד אנחנו רואים שבועיים אחרי שיצא סמארטפון שהנה איך פרצו אותו.
באוניברסיטת מישיגן יצרו אצבע שאמורה להיות הכי קרובה לדבר האמיתי כולל תכונות של מוליכות חשמל של אצבע אמיתית. למה הכוונה? סורקים משוכללים לא רק מצלמים את האצבע ומזהים את התמונה, אלא גם אמורים לבדוק שהאצבע מוליכה חשמל כדי לדעת שזה עור אמיתי ולא צילום של אצבע. באוניברסיטה טוענים שהצליחו לעקוף את זה, ולא בשביל לפרוץ לטלפונים, למנעולים או בשביל להתחזות למישהו באמצעות סורק אצבע אלא בשביל לספק כלי שיאפשר לסתום פרצות כאלה.
באייפון X (איקס, אני קורא לו איקס, מה תעשו לי), אין יותר סורק טביעת אצבע (וגם כפתור בית, שזה בכלל מהלך מעניין מצד אפל), אלא רק סורק תמונת פנים שכרגיל אמור להיות משוכלל דיו כדי שאי אפשר יהיה לשים מולו סתם סלפי. אמנם כרגע עדיין יש סורק אצבעות באייפון 8, אז סביר להניח שבדגמים הבאים אפל תעיף מהעולם את סורקי האצבעות לחלוטין ולא תצטרך את אצבע הסיליקון.
בעיה אחרת שצצה מזה היא בעית פרטיות. נניח שוטר, או סתם מישהו חוטף לך את הטלפון. כל מה שהוא צריך לעשות בשביל לפתוח אותו – הוא לשים לך אותו מול הפנים. וכל עוד אתה לא עותם עיניים, הוא יפתח. הפתרון של אפל ב-IOS11 הוא לבטל את הסריקה הביומטרית. לחיצה של חמש פעמים ברצף על כפתור ההדלקה והכיבוי – במקרה הזה רק סיסמה תפתח את הטלפון ואותה אפשר "לשכוח".
איך נקבעים הכללים של קבוצות פייסבוק?
אני התעוררתי לנושא הזה של מנהלי קבוצה, ואם להיות ספציפי מנהלות קבוצה שכן אני שומע על התנהגות כזאת בעיקר בקבוצות המאסיביות של נשים, שבה אלו שמנהלות את הקבוצה נוטות להיות קצת שתלטניות ואוכפות חוקים שהן המציאו או באותו רגע או טרחו לכתוב אותם בפוסט מלא סימני קריאה בשם "חוקי ונהלי הקבוצה".
עכשיו מדובר כאן בפייסבוק. לא רת"א, פייסבוק. זה מקום שמשתפים בו ממים על חתולים ותמונות לא טובות של הילדים הכעורים שלכם. ואלו שלוקחים את הנוקשות של חוקים ונהלים מהעולם העסקי, הרגולטורי ומשליכים אותם על הפורום המאוד מאוד לא פורמלי של פייסבוק, זו סמיכות מגוחכת.
עשה קבוצה בעצמך
אני (שחר) חבר בקבוצה עשה זאת בעצמך, שבה בעבר היו מעלים פרויקטים שאנשים עשו והיום יש שם יותר שאלות על איך לעשות דברים כמו תיקונים בבית, צביעה ועבודות חשמל.
הקבוצה מאוד פעילה עם 64 אלף חברים שחולקים הרבה רעיונות, ולא פעם מישהו מעלה משהו שלא בדיוק תואם להגדרות הקבוצה ומנהלי הקבוצה נוזפים בו עד לרמה קצת משפילה ואחרי שראיתי את זה שוב ושוב הגעתי למצב שאני לא רוצה להעלות את השאלה שלי מחשש לנזיפה שכזו. הרי גם אם כל האנשים האלה וירטואליים, זה עדיין לא נעים כשצועקים עליך שאתה לא עוקב אחרי ההוראות – משהו שלי הוא מאוד חשוב.
אחת מחברותינו מצאה את עצמה לפתע מחוץ לאחת קבוצות הנשים הללו אז היא פנתה אל מנהלת הקבוצה ושאלה אותה למה היא הוציאה אותה. כי זו שאלה לגיטימית למה אותה מנהלת קבוצה בכלל טורחת להתעסק עם המצב"ה של חברות הקבוצה. התשובה של אותה מנהלת הייתה "שהיא לא מספיק פעילה" אז היא הוציאה אותה.
מה זאת אומרת לא מספיק פעילה? מי את שתקבעי כמה פעילה היא תהייה? ומה רמת הפעילות המינימלית הדרושה כדי להישאר? יש לפרסם הלל למנהלת על בסיס דו שבועי? דו חודשי?
אז אותה חברה באדירותה הרבה פתחה קבוצה סאטירית שכל תכליתה לצחוק על אותן נשים מגלומניות שלוקחות את הנושא הזה ברצינות גדולה מדי. הנה תיאור הקבוצה:
היי בנות
זה המקום לבוא, לפרוק, לדבר ובעיקר בעיקר – לגרום לי להביא לכאן מלא אנשים כדי שאחר כך אני אוכל לבנות מודל כלכלי רווחי ולקבל מלא דברים בחינם. חשוב. כאן אנחנו שופטות ומכלילות וכל כמה ימים אני עושה מה בא לי וכיאה למנהלת קבוצה – מעיפה מי מי בא לי.
עכשיו ברצינות, זאת קבוצה סאטירית כי וואלק, כל הקבוצות הסודיות האלה כבר עלה להן קצת השתן לראש.
והנה פוסט לדוגמה שתבינו את רוח הדברים:
"שלום נסיכות וברוכות הבאות לקהילה אוהבת אדם, מעצימה ואמיצה כל מי שלא בא לנו בטוב בעיניים עף מפה על טיל"
אל תקחו את זה כל כך ברצינות, יש הרבה דרכים לנפח לעצמכם את האגו, וזה לא צריך להיות על חשבון אחרים.
פיצה נשלחת אוטונומית, היו שלום שליחים
רשת דומינוס התחילה בעיר בארה״ב ניסוי שבמסגרתו חלק מי שהזמין פיצה יקבל אותה באמצעות מכוניות שתנהג את עצמה ליעד, והם יוכלו לעקוב אחרי המשלוח באמצעות מפה על הסמארטפון שלהם. דומינוס אומרת שהיא רוצה לבדוק את חווית הלקוח, אבל השאלה החשובה יותר – האם לשליחים לא תהיה יותר עבודה?
הרכב של דומינוס בשלב זה ילווה במהנדס של פורד שישב בתא הנהג וישגיח, אבל לא ינהג. הפיצה תשב מאחור בתנור מיוחד שישמור על הפיצה חמה, והלקוח יוכל לפתוח את התנור באמצעות קוד שיקבל לטלפון הנייד שלו.
כבר זמן רב שיש מכוניות אוטומיות על הכבישים בארה״ב ובמדינות נוספות. בשנים האחרונות חברות הרכב הגדולות נותנות פוש לטכנולוגיה, כאשר הכותרת הכי גדולה שהייתה לזה בישראל הייתה מכירת מוביליי, חברה ישראלית שמייצרת את הטכנולוגיה שבאמצעותה כלי הרכב יידעו לנהוג לבד.
כלומר, לנהוג לא ממש היה האתגר. צריך לשים גז ולנסוע. החברות האלה מפתחות חיישנים שיידעו להיזהר מסכנות, ולציית לחוקי תנועה כדי שיהיה סדר על הכביש.
היעד של חברות רבות הוא שכבר ב-2021 – פחות מארבע שנים – נראה כבר באופן מסחרי ולא רק ניסוי – מכוניות שנוסעות לבד על הכביש.
אז האם שליחים ונהגי מוניות יעלמו מהעולם? החזון לעתיד הרחוק הוא שכן. יתרה מכך, החזון הוא שהילדים והנכדים שלנו כסתם אנשים לא יצטרכו לנהוג ולא ילמדו נהיגה. כרגע מכוניות אוטונומיות עדיין מחזיקות נהג אנושי מאחורי הקלעים למקרי חירום, אבל ברגע שהטכנולוגיה תהיה מספיק בטוחה, ובעיקר ברגע שהמחוקק ישתכנע בזה, המכוניות יסעו לבדן ואנחנו רק נהיה נוסעים.
אפשר לדמיין עוד קדימה ולהבין שאם בני אנוש לא ינהגו, ולא ילמדו נהיגה, אז בכלל לא יהיו תמרורים ורמזורים, או שהם ייראו אחרת לגמרי. לפחות לא כמו שאנחנו מכירים אותם. מכונית אוטונומית כרגע בעצם קוראת משהו שמיועד לבני אדם כמו רמזור עם נורה אדומה, או תמרור מתומן עם כף יד עליו, או אפילו פס על הכביש ומפענחת את התמונה להוראה ״עצור״. זה לא יעיל. תחשבו שהתמרור דהה, או קצת כופף, או שיש קצת ערפל, או שיש שמש שמסנוורת את המצלמה וקשה לראות בדיוק את הרמזור. העיניים האנושיות שלנו מתמודדות עם זה. למחשב זה ממש מסובך.
הפתרון הוא שכל סימני הדרך יהיו וירטואלים. לא יהיה צריך לצבוע כבישים ולשפץ תמרורים. הכל יהיה מחשבים ששולחים אותות למכוניות והן יודעות לקרוא אותם. הכל קל להסביר את זה עם מעלית. מעלית אתם לוחצים על כפתור ומהדלת נפתחת בקומה שביקשתם – המעלית לא צריכה לקרוא שלט שאומר שהיא בקומה 24, היא פשוט יודעת להגיע לשם. כך יהיה גם עם מכוניות.
יתרה מכך, אנחנו לא נצטרך להיות בעלים של רכב. כרגע הרכב הפרטי שלנו יושב בחניה רוב שעות היום ומחכה לנו שנסיע אותו. כשרכב יידע לנהוג לבד, הוא יסיע אותנו ולא יחפש חניה, אלא פשוט יסע ליעד הבא שלו. אם אנחנו צריכים אותו פתאום שוב, יגיע רכב אחר לאסוף אותנו.
שליחיות הוא לא המקצוע היחיד שעלול להעלם, אלא גם נהגי מוניות. הנהגים בישראל כבר עכשיו חוששים מאובר ומבחרות אחרות שמאפשרות שיתוף נסיעות, ומאפשרות לכל אדם להיות נהג מונית. אבל החשש האמיתי צריך להיות מרכב אוטונומי. אובר שמעסיקה נהגים, ומשלמת לסתם אנשים שיסיעו אנשים אחרים עורכת ניסויים במונית אוטונומית כזאת שמסיעה אנשים לפי הזמנה ולנהג אנושי.
זה מפחיד
נעצור רגע לדבר על החשש. מישהו יתכנת את המכונית לא טוב. האקרים יפרצו אליהן, ונדליסטים ישבשו תמרורים כך שבני אנוש יוכלו לקרוא אותם אבל מכוניות לא יזהו, למכוניות לא תהיה אתיקה – מה עושים אם נקלעים למצב חירום שבו המכונית חייבת להרוג ילד או זקנה, כלב או אדם מבוגר, ליפול מצוק או להתנגש בקיר? כל השאלות האלה מטרידות מאוד את מי שמייצר את הטכנולוגיה, חוקרים, פילוסופים, חרות ביטוח ומחוקקים ברחבי העולם.
אבל בוא נדבר על נהגים אנושיים. הם נוהגים שיכורים, עייפים, מסוממים, מסתכלים בטלפון תוך כדי, או שדעתם מוסחת מילדים שנמצאים במושב האחורי – ואנחנו מגיעים למצב שבישראל יש מאות הרוגים ויותר מזה פצועים מדי שנה בתאונות דרכים.
ההבדל בין תאונת דרכים של שיכור שסימס בנהיגה לבין תקלת מחשב של רכב אוטונומי היא שבמקרה הראשון יש לנו את מי להאשים. האם המספרים יפחתו? אין דרך להבטיח את זה. האם רכב אוטונומי לחשב סכנה ולהגיב אליה מהר יותר? סביר להניח שכן.
אז בואו נדבר על עוד סכנה שהוצגה היטב בסדרה מראה שחורה. קורה לפעמים שהטלפון שלנו נתקע, ששכחנו את הקוד לכספומט, שכרטיס האשראי לא עובד, שאין קליטה בטלפון ועוד שלל תקלות קטנות שאנחנו מתגברים עליהן. במקרה של רכב זה עלול לתקוע אותנו בלי דרך לחזור הביתה. תארו לעצמכם מישהו שהילד שלו אכל במבה ברכב אוטונומי ולכלך אותו, או עישן באוטו והסריח אותו. הנוסע הבא התעצבן, דיווח שקיבל רכב מלוכלך ומסריח. אחרי פעמיים-שלוש כאלה, אבא הבמבה המעשן מוחרם נסיעה ברכב אוטונומי ונאלץ ללכת ברגל. האם המחוקק יוכל לתת על זה את הדעת? יהיה אפשר לכפות על חברת מכוניות להסיע כל אדם בעולם גם אם הוא מטנף מכוניות? או שלגרום למעשן במכוניות ללכת כל חייו ברגל זה עונש מידתי. זו שאלה שעדיין לא ברור מה התשובה עליה.
המלצה בדקה
שחר ממליץ על הסרט התיעודי על ליידי גאגא Five Foot two
אהוד על חסימת נהיגה באייפון
The post טביעת אצבע של רכב תעיף פיצה מקבוצת פייסבוק [114] appeared first on Low Battery.