פרסונליזציה של המשפט – עולם דמיוני או המהפכה המשפטית הבאה?
02/08/2022
00:39:11
נשיא אוניברסיטת תל אביב פרופ' אריאל פורת, פורס בפנינו את עיקריה של תאוריית "הפרסונליזציה של המשפט" לפיה מהפכת ה- Big Data צפויה לשנות את כללי המשחק. במקום חוק אחיד לכולם הגיעה העת לתפור (במקרים רבים) חליפה משפטית המותאמת אישית לכל אזרח.
כך, הנוהג ברכב יורשה לנהוג במהירות המותאמת לכישוריו ויכולותיו האישיים. וכמו שיש רפואה מותאמת אישית, אף מידת הגילוי שתידרש מרופאה כדי שהסכמת החולה בו היא מטפלת לפרוצדורה רפואית תהיה "ההסכמה מדעת", תותאם אישית לכל מטופל ומטופלת: חולים חרדתיים למשל יקבלו סקירה קצרה ותמציתית באשר לסיכונים הכרוכים בטיפול, ואילו כאלו שמאפייניהם מלמדים שהיו רוצים לדעת הכל - יקבלו סקירה מקיפה יותר.
ומה לגבי החזרת בגדים לחנות האופנה בקניון? גם כאן הכל יותאם אישית ולקוחות שמרבים להחזיר מוצרים ישלמו פרמיה גבוהה יותר דרך מחיר המוצר. כדי שכל זה יעבוד, צריך אף שהשופטים יוכלו להיעזר באלגוריתמים שיסייעו להם בקבלת החלטות (ואולי יום אחד ממש יחליפו אותם?). יש שיגידו שזה עולם שלא היינו רוצים לחיות בו או שאינו מציאותי. אך מבחינתו של פרופ' פורת מדובר בראייה מפוכחת של העתיד, ובמובנים מסוימים ניצניו של עולם זה ניכרים כבר עתה. האזינו לפרק המבוסס על ספרם של פרופ' פורת ושותפו למחקר פרופ' עמרי בן שחר מאוניברסיטת שיקגו, "הפרסונליזציה של המשפט" בהוצאת הספרים של אוניברסיטת אוקספורד.