שנתיים לג'יימס ווב, פרק 3: איך נוצרו הגלקסיות הראשונות והכוכבים הראשונים ביקום?
02/01/2024
00:34:11
אנחנו מציינים שנתיים לשיגור טלסקופ החלל ג'יימס ווב, ללא ספק אחת מהיצירות ההנדסיות הגדולות ביותר בתולדות האנושות. הטלסקופ, ששוגר בסוף 2021, ניצב במרחק של מיליון וחצי ק"מ מכדור הארץ ומצויד ברזולוציה ורגישות חסרות תקדים המפיקות צילומי חלל מרגשים ומפורטים ומאפשרות לנו לראות את היקום כפי שמעולם לא ראינו. היכולות של ווב לוקחות אותנו למסע בזמן אל ראשית היקום. השנתיים הראשונות של ווב הן הצלחה ענקית.
המטרות של טלסקופ החלל ג'יימס ווב הן ללמוד על הדרך בה נוצר הכל, כולל אנחנו: לחקור את היווצרות והתפתחות הגלקסיות הראשונות, הכוכבים הראשונים ותופעות שמימיות אחרות, כמו חורים שחורים; לחקור ולהבין מה נותן להם את הצורה והתכונות; לנתח וללמוד את האטמוספרות של פלנטות רחוקות ולנסות ולענות על שאלת השאלות של האנושות: האם אנחנו לבד ביקום?
על כל הנושאים האלה, ועוד, נדבר בסדרה בת ארבעה פרקים של "תל אביב 360", עם הרכב אינטרגלקטי של חוקרים מובילים מביה"ס לפיזיקה ואסטרונומיה באוניברסיטת ת"א.
בפרק השלישי אנחנו משוחחים על המשימה הראשונה של ווב - חקר היקום המוקדם והיווצרות כוכבים וגלקסיות - עם פרופסור רנן ברקנא שאלו בדיוק תחומי המחקר שלו. שיחה מרתקת על גלקסיות צעירות, כוכבים שהרגע באו לעולם, חומר אפל, חורים שחורים - ננסה להבין מה בא קודם, הגלקסיה או החור השחור שבמרכזה, ואיך ג'יימס ווב מאתגר את המודל הקוסמולוגי המקובל.
בנוסף, שוחחנו גם על מחקריו פורצי הדרך של פרופסור ברקנא, בהם הוא מנסה לצפות ביקום העוד-יותר-מוקדם מזה שג'יימס ווב יכול לראות, וזאת באמצעותם של גלי הרדיו. שיחה מרתקת.
מוזמנים להאזין לפודקאסט המיוחד של "תל אביב 360" בהנחיית דרור פויר.