התעצמות צבא סוריה - איום לישראל
חוקרי המכון, ד"ר יהושע קליסקי וטל אברהם, מציגים תמונת מצב עדכנית בנושא צבא סוריה ומשטר אסד.
האם שאריות האורניום שנותרו בסוריה, לאחר השמדת הכור הגרעיני על ידי ישראל ב-2007, עלולות לשמש את המשטר הסורי כדי לחזור על הניסיון לפתח נשק גרעיני? האם המשטר מסוגל להשתמש בטכנולוגיות מתקדמות, ובהן טכנולוגיות לייזר, לפיתוחים צבאיים? מה ידוע על פיתוח נשק כימי ונשק ביולוגי על ידי משטר אסד בשנים האחרונות? באילו מדינות נעזר צבא סוריה כדי לחדש את מלאי הנשק שלו? מהן המגבלות שעמן הוא עדיין מתמודד, כתוצאה ממלחמת האזרחים? ובאילו צעדים מומלץ לישראל לנקוט כדי להתמודד אם האיומים הצבאיים הללו?
לקריאת המאמר בנושא, היכנסו: https://www.inss.org.il/he/publication/syrian-army-2023/
שנה למחאת החיג׳אב: מגוון הזהויות בציבור האיראני והפוטנציאל לשינוי פוליטי
על רקע האירועים הדרמטיים באיראן מאז התפרצות מחאת החיג׳אב לפני שנה, ממתח חוקר המכון רז צימט את מגוון הזהויות והמורכבות בציבור האיראני כיום, נוכח מגמות של חילון מול שמרנות ואדיקות דתית, שאינן חופפות להשקפות הפוליטיות של ״הרוב הדומם״ - קרי, תמיכה במשטר או התנגדות לו.
לאור הניתוח, המתבסס על סקרים ומחקרים פנימיים באיראן, צימט מסביר את הקושי להעריך את הסיכויים לשינוי פוליטי מבפנים, בעקבות תופעות של מחאה ובכלל, ומזהיר מפני הכללות לגבי הציבור האיראני - גם בעניין היחס לישראל - והישענות על הערכות שמקורן באופוזיציה האיראנית הגולה.
בתי הדין בהאג: סכנה לישראל?
בתקופה האחרונה נמצא בית הדין הבינלאומי בהאג בכותרות, לאור חוות הדעת המייעצת העתידה להתפרסם על ידו בקרוב, בנושא "השלכות משפטיות של המדיניות וההתנהלות של ישראל בשטחים הפלסטיניים הכבושים, לרבות מזרח ירושלים". אותה חוות דעת, יכולה להשפיע על ישראל, כמדינה, אך גם להוביל לסכנה לאנשיה, אם היא תשפיע על בית הדין השני בהאג - בית הדין הפלילי הבינלאומי.
בפרק השמיני של "רשת ביטחון" משוחח בן ירושלמי עם עו"ד אל"ם (מיל') פנינה שרביט ברוך, על ההבדל בין שני בתי הדין הבינלאומיים בהאג, כיצד ומאיזה תוקף הם פועלים ואיך הם יכולים להשפיע על ישראל, מנהיגיה וחייליה בעבר ובהווה בזירה המשפטית והדיפלומטית.