פודקאסטרטגי 222: היום שאחרי עבאס | מאחורי הקלעים של הסכמי אברהם | מונדיאל 2022
27/10/2022
01:36:43
המציאות ברשות הפלסטינית וההיערכות ליום שאחרי אבו מאזן
לרגל פרסום המזכר החדש של המכון, "היום שאחרי עבאס: משמעויות אסטרטגיות לישראל", פרי עטם של ראש תוכנית הזירה הפלסטינית במכון, תא"ל (מיל') אודי דקל, וחוקרת המכון נועה שוסטרמן, דנים המחברים במציאות ברשות הפלסטינית בתקופה הנוכחית של מתיחות ואירועים ביטחוניים באיו"ש, ובסוגיות הביטחוניות השלובות במציאות הזאת. במוקד הדיון ניצבת השאלה: לאן פני הרשות והפלסטינים מועדות ביום שאחרי תום כהונתו של יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס (אבו מאזן)?
השיחה עוסקת בנושאים הבאים: לאילו תרחישים צריכה ישראל להיערך? מי עשויים לתפוס את מקומו של אבו מאזן? מה צפוי לקרות אם ייערכו בחירות? כיצד צפוי להגיב חמאס להתפתחויות ומהן החלופות העומדות בפני ישראל במקרה של כאוס והידרדרות ביטחונית? וגם - האם יש אפשרות ממשית להביא לצמצום הסכסוך בין ישראל לפלסטינים, על רקע השינויים ברשות הפלסטינית וביחסה לישראל, והקושי לחזור לשולחן המשא ומתן המדיני?
לקריאת המזכר המלא: https://www.inss.org.il/he/publication/the-day-after-abu-mazen/
מאחורי הקלעים של הסכמי אברהם – ועתיד הנורמליזציה בין ישראל למדינות ערב
לרגל שנתיים לחתימת הסכמי הנורמליצזיה בין ישראל לאיחוד האמירויות ובחריין, אליהם הצטרפו בהמשך גם מרוקו וסודאן, התכנס חוקר המכון וראש המל"ל לשעבר, מאיר בן שבת – שניהל את המגעים עם ידידותיה החדשות של ישראל – לשיחה עם מנהל המכון ומי שהיה ראש אמ"ן בתקופת גיבוש ההסכמים, אלוף (מיל') תמיר הימן, בפודקאסט מיוחד החושף את מאחורי הקלעים של תהליך הנורמליזציה ודן בהמשך שיפור היחסים בין ירושלים למדינות האזור.
כיצד התחילו הדיונים על הנורמליזציה ומדוע דווקא בשלהי 2020 התארגנות כזו הצליחה? מהו הקשר בין הסכם הגרעין, תוכנית המאה של טראמפ ותהליך הנורמליזציה? כיצד שיחות הגרעין בווינה והמלחמה באוקראינה משפיעות על המשך ההתקרבות בין ישראל לשכנותיה? באיזו מידה הסוגייה הפלסטינית השפיעה על דיוני השלום והאם היא מציבה תקרת זכוכית להתקדמות בנושא? וגם - האם סעודיה תהיה הבאה בתור לנרמל את יחסיה עם ישראל והאם ישנה אפשרות להצטרפות של מדינות נוספות להסכמים – או מנגד פרישה של אחת המדינות החתומות?
ספיישל מונדיאל 2022: מי את קטר? המדינה והתופעה
חוקר המכון הבכיר, ד"ר יואל גוז'נסקי, על הנסיכות המפרצית הקטנה והעשירה ביותר בעולם, שהצליחה להרגיז את שכנותיה בשנים האחרונות וכעת עומדת במרכז ההתעניינות והסיקור והבינלאומיים, לקראת פתיחת משחקי גביע העולם בכדורגל בחודש נובמבר.
איזו תופעה בתחום היחסים הבינלאומיים מייצגת המדינה הקטנה הזו ומדוע היא מעוררת שוב ושוב את קנאתן וכעסן של שכנותיה, עד כדי הטלת חרם עליה בשנים האחרונות? מהי מידת ההשפעה האזורית שלה ואיך היא נוגעת למדינת ישראל? וגם - על ההכנות שנעשו לשם אירוח המשחקים במשך שנים והביקורת הבינלאומית.